Skräp

Har man sin skog eller lantbruksfastighet intill en större väg vet man sannolikt vad skräp är. Inte sällan är dikesrenen strösslad med urdruckna burkar, plastksassar, godisförpackningar, fimpar och annat smått och gott. Förutom att det ser trist ut kan det innebära reella hot mot betande boskap.

Går skogsägaren en tur i en av allmänheten ofta besökt skog tillhör det vanlig­heterna att han eller hon hittar vårt samhälles ”slaggprodukter” i form av skräp.

Nu är nedskräpande inte bara en trivselfråga, det är i några fall ett hot. Boskap som får i sig skräp har vi redan varit inne på. Vad som är ännu allvarligare är all plast som förorenar haven. Plasten trasas sönder till små plastpartiklar, mikroplast, som fiskar och fåglar får i sig med dystra konsekvenser. En del bedömare menar att vi i framtiden kommer att ha mer plast än fiskar i världshaven.

Det här beror ofta på ren slöhet från människornas sida. I stället för att ta med sig en väska till affären greppar den handlande en plastkasse för att packa varorna i. Förutom att det är ett rent slöseri med den ändliga råvaran olja, som plasten är till­verkad av, kommer den tomma kassen att ta vägen någonstans. I bäst fall till en soptipp, i sämsta fall kommer den att fladdra iväg och hamna i naturen, det vill säga i någons skog, strand eller hage.

Att komma till rätta med plastskräpet kan inte vara det svåraste. Det kan ske på många plan. Den första åtgärden är att vi tar med en väska till affären eller köper en papperskasse om vi glömt ta med en bag. Den andra åtgärden är att våra politiker verkligen tar itu med problemet. Att helt förbjuda plast­kassar är lite väl drastiskt, men de folkvalda kan ju se till att det verkligen kostar att nyttja dem.

Två åtgärder som kunde införas omedelbums är att Systembolaget fasade ut plastkassarna till förmån för pappersdito. Den andra åtgärden har jag skrivit om tidigare: den består i att stakkäpparna utmed våra vägar byts ut. Dagens plastkäppar kan ersättas med vanligt hederligt sly. Sly finns det gott om i landet. Politikerna letar med ljus och lykta efter enkla jobb till våra ny­­anlända. Det är kanske ingen dum idé att skörda, och hantera, sly.

Grumsa över våra politiker är lätt. Här kommer ett grums till: problemet med skräp, framförallt plast, är både välbeskrivet och lätt synligt. Det är lätt att hitta åtgärder för att lösa det jämfört med många andra problem i vårt samhälle.

Vill man göra sig rolig kan man säga att det är skräp till politiker som inte tar itu med att städa upp i skräpsituationen.

 

Bo Lindevall
bo.lindevall@glocalnet.net

 

Artikeln publicerades onsdag den 02 augusti 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste