Lansering av damunderkläder från skogen i Ångermanland

Sedan 2016 har det svenska underklädestillverkaren Allvar kalsonger tagit Sverige med storm med sina kalsonger av gran och tall från Ångermanland. Nu har damkollektionen släppts.

Kollektionen lanserades genom en utställning på Centralen i Stockholm. Temat var den svenska skogen.Foto: Clément Morin

Entreprenören Niklas Gilmark har sedan 2016 arbetat tillsammans med Hope-grundaren Stefan Söderberg för att använda svenskt trä från Ångermanland för att skapa lyxiga herrunderkläder. I juni i år var det dags för den första damkollektionen. 

– Damkollektionen går i samma färger som på herrsidan, med diskret design och lyxighet i det subtila, säger Niklas.

Materialet i under­kläderna tillverkas av trässpill från svenska sågverk och råvaran hämtas från Ångermanland där de bägge skaparna av klädesmärket själva har sina rötter. 

Doftsättning

I samband med lanseringen av kollektionen byggdes den 200 kvadratmeter stora utställningen ”En kärleks­förklaring till svensk skog” upp på Stockholms Centralstation. Under en vecka träffades nyckelpersoner inom mode-och skogsindustrin och tog upp ämnen som hållbart mode och, som företaget själv uttrycker det, hoppet och kraftfullheten i svensk skog. Responsen från besökare har varit fantastisk, berättar Niklas Gilmark, business director på företaget.

Modellerna för kvinnor heter Brief Core Wood och Hipster Core Wood och finns att köpa på allvarunderwear.com och inom kort hos utvalda återförsäljare som till exempel Hopes butiker i Stockholm och hos återförsäljare i Paris, London och Berlin.Foto: Clément Morin

– Under utställningen kunde vi föra ihop skog och mode samt förmedla den råhet och mörker som vi tilltalas av med svenska gran- och tallskogar som växer i upp emot hundra år, berättar Niklas.

I utställningen visades konstverk från tre konstnärer som alla inspirerats av skogen på något sätt. Utställningen kantades av fyra meters höga tallar och med specialdesignat ljud och doft skapades en skog mitt i stadsbrusets kärna.

– Vi ville lyfta naturkänslan kopplat till det urbana, och besökare verkade uppskatta kontrasten till den omgivande hetsiga miljön.

Historisk perspektiv

Under hela lanseringsveckan hölls seminarium från personer från skogs­näringen och modeindustrin. Niklas berättar att ett av de första seminarierna hölls av Lars Klingström från Skogshistoriska sällskapet. Han belyste den svenska skogens historia och berättade om hur skogen spelat en stor roll uppbyggnaden av landet, men även om perioder då miljö­hänsynen var långt ifrån dagens standard.

– Det var fint att börja veckan med att sätta dagens skogsbruk i ett historiskt perspektiv, säger Niklas.

Niklas berättar att det under utställningen kom fram privata skogsägare som avverkat skog i Ångermanland vid tidpunkten då den nya kollektionen tillverkades och det är möjligt att de såg ett resultat av en förädling av deras träd på utställningen. 

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 14 juli 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste