Skogsstyrelsen sänker ingångslönerna

Efter förhandlingar under vintern och våren har Skogsstyrelsen och GS-facket nu tecknat ett avtal med en sänkt ingångslön för skogliga jobb. Detta är ett av de första avtalen i sitt slag.

Detta är ett av de första avtalen i sitt slag. Att en statlig myndighet tar kommandot och sänker ingångslöner är ovanligt. Man menar från både facket och myndigheten att fler som står långt från arbetsmarknaden inom landet nu med lägre ingångslöner kommer kunna erbjudas jobb.

Avtalet gäller för personer över hela landet med skogliga praktiska arbeten men endast de som arbetar för staten. Enkla jobb inom skogsbranschens privata sektor berörs inte av avtalet. 

Avtlet består av två olika konstruktioner. För personer som stått långt från arbetsmarknaden är ingångslönen 17 000 kronor per månad. För övringa är ingångslön 20 921 kronor per månad.

Motivet är att ingångslönen alltid ska gynna de arbetsmarknadspolitiska målsättningarna som utgör grunden för de anställningar som görs med stöd av Vasa-Skog. Effekten av den nya lönesättningen innebär också att Skogsstyrelsen kan uppnå en ökad genomströmning och att fler personer med svag koppling till svenska arbetsmarknaden får jobb och få en värdefull arbetsträning hos Skogsstyrelsen. Anställningen varar under maximalt 12 plus 12 månader.

– Detta är, så vitt vi vet, det första centrala kollektivavtalet för den grupp med svagast knytning till arbetsmarknaden och där avtalet har en passande ingångslön för målgruppen och som samtidigt ställer krav på ett rejält utbildningsinnehåll inom anställningen. Vi är stolta över att visa att parterna på arbetsmarknaden kan ta ett avgörande samhällsansvar inom ett område med växande problem säger Thommy Bäckström som är ställföreträdande chef på Skogsstyrelsens HR-enhet i ett pressmeddelande.

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 19 maj 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste