Tycker du kunskap är dyrt?

När min dotter var liten grälade barnen i kvarteret. Jag satt i köket och lyssnade, en liten kille skrek till en annan: ”Ditt jävla kalhygge!”. Det var som alla förstår ingen komplimang. Så långt hade det alltså gått att ordet ”kalhygge” blivit en förolämpning. 

Nu går skogsnäringen ut med en kampanj för att lära en alltmer urbaniserad befolkning elementa om skog. Som Gert Fylking kommenterade Nobelpriset i litteratur: Äntligen! Skogsbruket har hukat alltför länge och låtit kritikerna formulera problemen. Det har varit som en tennismatch där motståndarna hela tiden slagit servarna. Det är deras bollar vi har sprungit på.

Kampanjen har självfallet väckt kritik. Exempelvis har Greenpeace gått till motangrepp och grävt djupt i argumentlådan efter motargument – utan större framgång. Andra skogsbrukskritiker har också agerat. Detta får vi leva med. Det viktiga är att skogs­bruket slår serven.

Funderar vi en stund över debatten som den hittills förts är det två saker som sticker ut. Den ena är att de delar av miljörörelsen som biter skogsbruket i benet har skaffat sig ett oförtjänt goodwillkapital. Utan att komma med några realistiska alternativ har man etablerat sig som en pålitlig skogsbrukskritiker. 

Den andra är kritiken  motkalhyggena. Ingen har förklarat för allmänheten varför vi tar upp hyggen. Det är nog få utanför skogsbrukarnas led som begriper att den mogna skogen är ett stenhårt konkurrenssamhälle och att hygget ger de unga träden en chans att etablera sig och växa till och förse sig med vatten, ljus och näring. Ingen har heller förklarat att dagens hygge är något helt annat än hyggena på 1960-talet. 

Det kommer att ta tid och kosta pengar att vända debatten, så det gäller att vara uthållig! Jag gillar ordspråk. Här är ett: Tycker du att kunskap är dyrt? Prova motsatsen!

 

Bo Lindevall
bo.lindevall@glocalnet.net

 

Artikeln publicerades torsdag den 18 maj 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste