Robotfabriken utan sega måndagar

I östra Finland byggs nästan alla John Deeres skogsmaskiner. I fabriken sköts arbetet av ingenjörer med spetskompetens som inte behöver vara rädda att smutsa ner sig: här görs grovjobbet av robotar.

Robotar tar inga sena måndagar. Ungefär 90 procent av all svetsning utförs av robotar på John Deere-fabriken i Joensuu, Finland. UV-ljus används för att identifiera läckage. Foto:  Elin Fries

Fabriken ligger i Joensuu i Norra Karelen i Finland och har varit John Deeres huvudfabrik

De mer komplicerade svetsningarna utförs fortfarande av människor. Foto: Elin Fries

för skogsmaskiner sedan 2004 och sysselsätter i dag ungefär 400 personer, varav 100 personer är anställda som svetsare på fabriken. Men nyanställningar är på gång.

– Vi kommer anställa ytterligare drygt personer till fabriken, säger Janne Haapasalo, fabrikschef.

Ungefär 90 procent av all svetsning på fabriken sker av robotar och resterande 10 procent av människor.

–Robotarna har inga sega måndagar, skämtar en anställd på fabriken.

Ett gäng förarhytter är snart redo att monteras på skotare och skördare. Foto: Elin Fries

Som i en bilfabrik

Framförallt tillverkar Joensuu skördare och skotare. Förarhytten är identisk mellan dessa och därmed går det att byta hytt från skördare till skotare. På väggen finns en klocka markerar när nästa station ska vara färdig. Allting i Joensuufabriken byggs på löpande band, precis som i en modern fabrik för bilar. De anställda har egna stationer där de stannar över dagen och monterar sin del av maskinen. Arbetsskiften överlappar varandra med en halvtimme för att de anställda ska kunna berätta om det är några nyheter.

Det finns en tydlig trend i fabriken med lägre hyllor.

– Förut fick man använda truckar för att kunna se olika delar, men vi har insett att det är bättre att ha det i ögonhöjd så blir det bättre ordning, säger en anställd.

Nära band till Ryssland

Joensuu ligger nära den ryska gränsen och trots stundtals politiska spänningar mellan länderna märker inte maskintillverkaren av detta. Marknaden i Ryssland anses tvärtom vara god av de ansvariga på John Deere och man kommer fortsätta satsa där berättar Timo Ylänen, Europachef på John Deere Forestry.

– De flesta marknader går bra, men den ryska marknaden är extremt stark för tillfället. Ryssland börjar konkurrera med Sverige om förstaplatsen som största marknad för John Deere skogsmaskiner, men även den finska marknaden har gått starkt, säger han.

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 12 maj 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste