Långa väntetider hos Lantmäteriet

Just nu har Lantmäteriet i Dalarna väntetider på upp till ett år för den som vill sälja eller stycka av sin mark. Nu har både privatpersoner och kommun tröttnat. 

Just nu är det extremt långa väntetider hos Lantmäteriet i Dalarna på grund av personalbrist och omorganisation. Foto: Mostphotos

En lokal entreprenör och skogsägare säger till Sveriges radio Dalarna att han lämnade in sin ansökan i januari 2016 och har fortfarande inte fått besked, samt att han vet om många andra som befinner sig i liknande situation.

Nu ryter även Malung-Sälens kommun ifrån. Lantmäteriet la ner deras lokala kontor på platsen och nu vill kommunen istället öppna ett kommunalt lantmäteri.

– Vi har ju jättemycket planer och förrättningar i vår kommun – just nu 77 planer, säger Hans Unander (S), kommunalråd, till Sveriges radio Dalarna.

Men Lantmäteriet i stort är i dagsläget inte positiva till detta. Kommunen kommer dock att kämpa för sin sak och menar att det finns kompetent personal med bra lokalkännedom som skulle klara av uppdraget bra. 

Det finns generellt långa väntetider hos myndigheten. En anledning till att det just nu är extremt lån väntetid i just Dalarna är att det är brist på personal i länet och en generell omorganisation inom Lantmäteriet.

– Det är inget som vi på Lantmäteriet är nöjda över. Vår uppdragsgivare, regeringen, har gett oss ett uppdrag att vi ska titta över våra leveranstider och korta dem, säger Elisabeth Olsson, tillförordnad enhetschef på Lantmäteriet för Gävleborg och Dalarna, till Sveriges radio Dalarna.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 21 april 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste