Glad påsk!

Påskris pryder nu var och varannan stuga i Sverige. Påskris används även i andra länder, men något som definitivt skiljer ut Sverige och Finland från övriga är vår dekoration med fjädrar i riset. 

Påskriset har onekligen en intressant historia. Foto: mostphotos

Björkkvistar är uppskattade som påskris och de knopande björkbladen för ofta tankarna till vårens analkande. Men så har det inte alltid varit. Förr användes istället riset för att piska varandra under fettisdagen eller på långfredagens morgon. Risningen skulle påminna om Jesu lidande och förekom i Sverige sedan 1600-talet, men kan även ha anor äldre än så. Efter hand övergick dock risningen till en lek där även barnen kunde piska sina föräldrar. Då var det fritt fram att risa den som var sist upp ur säng.

Påskris i Sverige och övriga länder

I Stockholm och andra delar av östra Svealand förekom påskris som dekorationsris under 1800-talets senare del. Men pyntningen av påskris blev vanlig över hela landet på 1930-talet. Nu dekorerades påskrisen med färgade fjädervipor, kulörta pappersblommor och kycklingar av bomull, något som finns kvar även i dag. 

Traditionen av fjädervippor återfinns bara i Sverige och Finland, och det är oklart om varför just vi valde att pynta med färggranna fjädrar. I Centraleuropa dekoreras påskris med dekorationsägg, trä-, papp- och tygdekorationer samt färgranna band, men inga fjädrar.

Björkris är inte heller alltid det självklara valet i andra länder. I Tjecken och Slovakien används ofta ris av vide som kallas pomlázka på tjeckiska och på slovakiska för korbáč. I USA däremot används gärna hela träd, så kallade påskäggsträd. Vilket trädslag som används är mindre viktigt, trädet ska framförallt vara dekorerat med färgranna ägg.

Övrig traditionell användning av björkris

Att klä med löv kallas att maja och därifrån härstammar ordet majstång, men att dekorera med björkris har inte bara gjorts för att det blir vackert, som i dag. Förut trodde man att trädets makt och kraft kunde överföras till människan. Därför lövas det vid högtider såsom bröllop, midsommar, födelsedagar, begravningar och som nu, påsk.

 

 

Artikeln publicerades fredag den 14 april 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste