Nytt rekord för den globala flishandeln

Det sker allt mer handel med träflis och förra kvartalet slog tidigare rekord. Sverige står tillsammans med Finland och Turkiet för 30 procent av världshandeln. 

Det går stadigt framåt för handel med flis och Sverige tillhör en av de större importörerna. Foto: Thomas Enqvist, Mostphotos

I Sverige och Finland går majoriteten av träflisen till massaindustrin medan i Turkiet används fliset till en snabbt växande MDF-industri, rapporterar Wood Resource Quarterly. Finland fortsätter vara beroende av import av träflis från Ryssland. 2016 importerade Finland nära 1,7 miljoner ton träflis till landets massafabriker, varav majoriteten kom från Ryssland.

 

Resterande 70 procent av världshandeln står länder i Stillahavsregionen för, där Kina och Japan är de klart största importörerna. 

Skogsaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 12 april 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

När staten övergivit allemansrätten ska den sluta gälla

Svenska staten har slutat bry sig om att allemansrättens skyldigheter att hänsyn och varsamhet ska gälla, men upprätthåller förstås rättigheterna att få inkräkta på andra personers egendom och missbruka denna. Fast när staten inte gör sin del och struntar i brott mot hänsyn och varsamhet, så bör även markägarens skyldigheter upphöra. Kort sagt är det dags att på egen hand upphäva allemansrätten.

Kommentera