Nyhet från Skogsaktuellt 2013-12-16

Torsburgen - unik mitt i katastrofen

I juli 1992 låg det ett rosagrått moln över Torsburgen på Gotland. En brand som rasade i flera dagar ödelade 1 000 hektar – mark som i dag har en helt unik fauna.

Rolf Niklasson var en av många som var på plats vid Torsburgen när branden rasade 1992. I dag är naturen i området fortfarande påverkad av brandens härjningar – och kommer att vara för lång tid framöver. Foto: Pia Gyllin

Den stora branden lever kvar i många gotlänningars minne. Rolf Niklasson var en av öborna som var med och högg brandgator och hjälpte brandkåren. Han jobbade vid den tiden för Skogsstyrelsen, dåvarande Skogsvårdsstyrelsen.

– När man kom dit på lördagsmorgonen var det en konstig känsla, det låg som ett rosagrått lock över området. Det var elden som speglade sig i något dis – och så skulle man rakt in i det. Det var otäckt, minns Rolf när han guidar i den del av skogen uppe på Torsburgen där branden startade.

Vitmåran trivs på de områden som blev mest eldhärjade. Det var också det första som började växa efter branden, minns Rolf Niklasson. – Jag har aldrig sett dem så vita som när de stack upp mitt i allt det svarta.

Minst 100 år

Torsburgen var naturreservat innan branden, men efteråt utökades området till att även innefatta mark nedanför upphöjningen. I dag är det en unik miljö uppe på platån.

– På vissa ställen kan man inte se att det har hänt något, medan andra.., avbryter Rolf sig själv medan han tittar ut över landskapet som är helt olikt något annat.

– Tallarna som växer på de delar som inte drabbades är bara 15 meter max och de är några hundra år. Det här har aldrig varit väldens mest produktiva skogsmark, och när förnalagret brann bort kan man räkna ut med arm­bågen att förutsättningarna blev ännu sämre.

Drygt 20 år efter branden har växtligheten ändå börjat repa sig, men den har fortfarande lång väg att gå.

– Innan vi är tillbaka i det skick som det var innan det brann pratar vi om minst hundra år, säger Rolf.

Återplanterat träd

Skogsstyrelsen gjorde ett flertal försök i områden nedanför platån, den så kallade burgen, där man planterade björk, tall, österrikisk svarttall och lärk. Man startade våren 1993.

– Björken borde inte växa särskilt bra – men det gör den! säger Rolf.

Att man valde svarttall berodde delvis på att den är mer tolerant mot hög kalkhalt och att det blir mycket förna av trädets långa barr.

Flera markägare satte igång med planteringar och på vissa håll har dessa utvecklats bra, berättar Rolf som säger att man där inte ser så många spår efter branden.

– Men på de grundaste markerna eller där all förna försvann är det naturligtvis sämre utveckling. Där är det som uppe på burgen fråga om något eller flera hundra års perspektiv, avslutar han.


► Torsburgen
Torsburgen är en av Gotlands mäktigaste inlandsklintar och en av Europas största fornborgar. Torsburgen ligger i Kräklingbo socken på östra Gotland. 
Platån uppe på Torsburgen är cirka 1,2 kvadratkilometer. Den högsta punkten ligger drygt 71 meter över havet. Mot väster, norr och öster avgränsas Torsburgen av 10-25 meter höga stup.


► Branden
Skogsbranden på Gotland 1992, även kallad Kräklingbobranden, inträffade tidigt på morgonen den 9 juli 1992 då det började brinna i skogen på den södra delen av Torsburgen.
Branden krävde inga människoliv men utvecklades till en av landets största skogsbränder. Efter ett dygn, på morgonen den 10 juli, var branden en kilometer bred och cirka fem kilometer lång. Skogsbranden omfattade ett område på drygt 1 000 hektar, varav cirka 740 hektar produktiv skogsmark i områdena i främst Kräklingbo och Gammelgarn. 41 markägare drabbades. Den totala kostnaden för räddningsinsatsen beräknas till cirka 18,5 miljoner kronor.


Pia Gyllin
Tel: 019-16 64 68
E-post: pia@skogsaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på skogsaktuellt.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

Kommentarerna granskas innan publicering, vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar måste uppge namn samt en korrekt e-postadress. Signaturen publiceras på hemsidan och i tidningen.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Skogsaktuellts tryckta upplaga.

Skriv SA i rutan

Tipsa någon om denna artikel »

Stabiliserad marknad för skogsmark 2014 Efter två års nedgång för priser på skogsmark i landet som helhet visar ny statistik för 2014 att den negativa trenden är bruten. Det är dock en bit kvar till tidigare rekordår. KommenteraPublicerad 2015-01-23 Skogsråvara minskar stålindustrins utsläpp, och ökar efterfrågan på biobränsle. I ett nytt forskningsprojekt testar man om stålindustrin kan använda skogsråvara istället för kol vid framställning av järn och stål. Om detta lyckas ger det både minskade koldioxidutsläpp och renare stål. Dessutom kommer outnyttjade restprodukter från skogen till användning. KommenteraPublicerad 2015-01-23 Grattis Komatsu Forest, No1

Den ständiga tvåan på skogsmaskiner i Sverige, Komatsu Forest, har under 2014 gått om John Deere i försäljningsstatistiken av skotare. Peter Hasselryd, försäljningschef på Komatsu Forest är stolt.

KommenteraPublicerad 2015-01-22
Ozonskador för miljoner drabbar skogen

Marknära ozon orsakar stora kostnader i Sverige genom skador på jordbruksgrödor och skog. En ny studie visar att dessa skador sannolikt kan undvikas om vi minskar utsläppen av växthusgaser.

KommenteraPublicerad 2015-01-21
Vargjakten återupptas

Det från så många efterfrågade beskedet har nu kommit. Jakten på varg återupptas.Kammarrätten upphäver Förvaltningsrättens jaktstopp.

KommenteraPublicerad 2015-01-15
Troligen inget misstänkt jaktbrott

Den varg som sändes till Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) efter det att länsstyrelsen i Örebro trodde att den var skjuten har av allt att döma dött av naturliga orsaker.

KommenteraPublicerad 2015-01-14
Få betalt för att göra slut på el

I söndags hade både Danmark och Tyskland negativa elpriser under en period. Den som köpte sin el på elbörsen Nordpool kunde då få betalt för att göra slut på el.

KommenteraPublicerad 2015-01-13
Stormskadorna efter Egon inventeras Skogsskadorna efter helgen storm, kallad Egon, inventeras just nu. På torsdag beräknar Skogsstyrelsen veta omfattningen. KommenteraPublicerad 2015-01-12 Mats Kinnwall ny chefsekonom för Skogsindustrierna Mats Kinnwall blir ny chefsekonom på Skogsindustrierna och Industriarbetsgivarna. KommenteraPublicerad 2015-01-09 Forskare: rovdjur och människor kan dela samma landskap Rovdjurens återkomst i Europa är en stor framgång för naturvården. Att rovdjuren dessutom lever nära människor och inte i inhägnade nationalparker visar att djur och människa kan leva sida vid sida, menar forskare på SLU. KommenteraPublicerad 2015-01-09 Anna Holmberg ny energidirektör för SKGS Skogsindustrierna har utsett Anna Holmberg till ny energidirektör och verksamhetsansvarig för basindustrins energisamarbete, SKGS. KommenteraPublicerad 2015-01-09 Vargjakten stoppas av förvaltningsrätten Förvaltningsrätten i Karlstad stoppar den licensjakt på varg i Örebro och Värmlands län som planerades att starta i morgon, fredag. KommenteraPublicerad 2015-01-08 Skogsindustrierna: exporten återhämtar sig En återhämtning av exporten samt ökning i värdet av kommande investeringar sprider lite ljus över skogsindustrins tre första kvartal 2014. Samtidigt kastar en fortsatt tillbakagång för tidningspapper och konjunkturförsvagning för sågverken skuggor. KommenteraPublicerad 2015-01-08 I morgon inleds vargjakt - trots protester Efter att flera organisationer överklagat den licensjakt som länsstyrelserna i Värmland och Örebro län tidigare godkänt om har Naturvårdsverket prövat besluten. Då man bedömer att besluten uppfyller kraven i jaktförordningen ges klartecken för jakten som därmed startar i morgon. KommenteraPublicerad 2015-01-08 Skogsstyrelsen överklagar i Änok-målet Skogsstyrelsen har överklagat en dom från kammarrätten i Sundsvall gällande avverkning i Änok-deltat i Norrbottens län. Anledningen till överklagan är att målet anses principiellt viktigt för framtida tolkning av Skogsvårdslagen. KommenteraPublicerad 2015-01-08 Tio år efter stormen Gudrun Natten till den nionde januari för tio år sedan drog stormen Gudrun in över södra Sverige. Totalt fälldes omkring 200 miljoner träd, vilket nästintill motsvarar en hel årsavverkning i Sverige. KommenteraPublicerad 2015-01-08 Dubblerat skogsinnehav i Dullbo Sveriges skogstätaste kommun finns inte i Norrland, utan i Dalarna. Lilla Smedjebacken i Västerbergslagen har mest skog per kvadratkilometer. Här har Göran och Hindrik Engström gjort ett generationsskifte med framtidstro. KommenteraPublicerad 2015-01-04 De skogstätaste kommunerna i Sverige KommenteraPublicerad 2015-01-04 Veden på webben Sedan ett år tillbaka erbjuder Swedbank en e-handelstjänst riktad till skogs- och lantbrukare som säljer produkter hemifrån gården.
 – Vi märker att ­intresset för e-handel har ökat kraftigt, säger Per Skargren, segmentsansvarig för skog och lantbruk på Swedbank och Sparbankerna.
KommenteraPublicerad 2015-01-02
Revisorsassistent söker fru Ibland kan det vara skönt att sjunka ned i TV-soffan, köra hjärnan på sparlåga och se något program som inte ställer några högre intellektuella krav på betraktaren. KommenteraPublicerad 2015-01-02 Låg elförbrukning pressar priserna

Den svenska elkonsumtionen under 2014 är den lägsta på 30 år. Trots det ökar den svenska elproduktionen.. Svensk Energi tror att den nuvarande nivån på elpriset kommer hålla i sig tills det att den första svenska kärnkraftsreaktorn avvecklas.

KommenteraPublicerad 2014-12-31
Bracke Forest har fokus på skogsföryngring Klas-Håkan Ljungberg är vd och marknads­ansvarig för Bracke Forest, som tillverkar maskiner för skogsföryngring. KommenteraPublicerad 2014-12-30 Köpa mera skog – eller värdepapper? Köpa till grannens skogsskifte, eller investera i en aktieportfölj? Det ena kan underlätta ett arvsskifte, medan det andra kan öka värdet och avkastningen på fastigheten för arvtagaren. KommenteraPublicerad 2014-12-28 Per Bolund (Mp) har köpt skog för 70 miljoner Finansmarknadsminister Per Bolund (Mp) har på den rödgröna regeringens vägnar handlat skog för 70 miljoner i Boden till försvaret. KommenteraPublicerad 2014-12-27 Skatta inte bort dina inkomster från skogen Det låter kanske krångligt, men har du inte redan bekantat dig med begreppet ”positiv räntefördelning” – så bör du göra det nu. Det är i regel det billigaste sättet att plocka ut vinster ur ditt skogsbruk. KommenteraPublicerad 2014-12-26 Räntefördelning – så här fungerar det Meningen med reglerna kring räntefördelning är att göra skatteregler mellan enskild näringsverksamhet och aktiebolag mer likvärdiga. Så här fungerar det: KommenteraPublicerad 2014-12-26 God Jul & Gott Nytt År God jul från oss som jobbar med Jordbruksaktuellt, Skogsaktuellt, Entreprenadaktuellt! Vi hoppas att alla får njuta ordentligt av julhelgen och att vi ses igen nästa år! KommenteraPublicerad 2014-12-24 Känner sig lurade av Skatteverket År 2012 köpte makarna Larsson granngården för att lättare nå avlägsna delar av sin befintliga fastighet samt få tillgång till slåttermark. Men de nobbades rationaliseringsförvärv av Skatteverket.Ärendet ska nu till förvaltningsrätten. KommenteraPublicerad 2014-12-23 Han kämpar för skogsägarna När Skattverket skärpte bedömningen för rationaliseringsförvärv såg LRF att medlemmar hamnade i svårigheter. Urban Rydin, skattechef vid LRF och LRF Konsult, erbjöd då rättshjälp för en symbolisk summa till markägare. KommenteraPublicerad 2014-12-23 Skatteverket håller fast vid sin ståndpunkt: ”Vi har förenklat och förtydligat” Skatteverkets ställningstagande om rationaliseringsförvärv började gälla 2013. Något som väckt en hel del känslor.
 – Vi menar att man fortfarande måste visa att det handlar om en rationalisering, säger Dan Andersson, rättslig expert vid Skatteverket.
KommenteraPublicerad 2014-12-23
Fler nyheter i nyhetsarkviet »