Nyhet från Skogsaktuellt 2013-12-16

Torsburgen - unik mitt i katastrofen

I juli 1992 låg det ett rosagrått moln över Torsburgen på Gotland. En brand som rasade i flera dagar ödelade 1 000 hektar – mark som i dag har en helt unik fauna.

Rolf Niklasson var en av många som var på plats vid Torsburgen när branden rasade 1992. I dag är naturen i området fortfarande påverkad av brandens härjningar – och kommer att vara för lång tid framöver. Foto: Pia Gyllin

Den stora branden lever kvar i många gotlänningars minne. Rolf Niklasson var en av öborna som var med och högg brandgator och hjälpte brandkåren. Han jobbade vid den tiden för Skogsstyrelsen, dåvarande Skogsvårdsstyrelsen.

– När man kom dit på lördagsmorgonen var det en konstig känsla, det låg som ett rosagrått lock över området. Det var elden som speglade sig i något dis – och så skulle man rakt in i det. Det var otäckt, minns Rolf när han guidar i den del av skogen uppe på Torsburgen där branden startade.

Vitmåran trivs på de områden som blev mest eldhärjade. Det var också det första som började växa efter branden, minns Rolf Niklasson. – Jag har aldrig sett dem så vita som när de stack upp mitt i allt det svarta.

Minst 100 år

Torsburgen var naturreservat innan branden, men efteråt utökades området till att även innefatta mark nedanför upphöjningen. I dag är det en unik miljö uppe på platån.

– På vissa ställen kan man inte se att det har hänt något, medan andra.., avbryter Rolf sig själv medan han tittar ut över landskapet som är helt olikt något annat.

– Tallarna som växer på de delar som inte drabbades är bara 15 meter max och de är några hundra år. Det här har aldrig varit väldens mest produktiva skogsmark, och när förnalagret brann bort kan man räkna ut med arm­bågen att förutsättningarna blev ännu sämre.

Drygt 20 år efter branden har växtligheten ändå börjat repa sig, men den har fortfarande lång väg att gå.

– Innan vi är tillbaka i det skick som det var innan det brann pratar vi om minst hundra år, säger Rolf.

Återplanterat träd

Skogsstyrelsen gjorde ett flertal försök i områden nedanför platån, den så kallade burgen, där man planterade björk, tall, österrikisk svarttall och lärk. Man startade våren 1993.

– Björken borde inte växa särskilt bra – men det gör den! säger Rolf.

Att man valde svarttall berodde delvis på att den är mer tolerant mot hög kalkhalt och att det blir mycket förna av trädets långa barr.

Flera markägare satte igång med planteringar och på vissa håll har dessa utvecklats bra, berättar Rolf som säger att man där inte ser så många spår efter branden.

– Men på de grundaste markerna eller där all förna försvann är det naturligtvis sämre utveckling. Där är det som uppe på burgen fråga om något eller flera hundra års perspektiv, avslutar han.


► Torsburgen
Torsburgen är en av Gotlands mäktigaste inlandsklintar och en av Europas största fornborgar. Torsburgen ligger i Kräklingbo socken på östra Gotland. 
Platån uppe på Torsburgen är cirka 1,2 kvadratkilometer. Den högsta punkten ligger drygt 71 meter över havet. Mot väster, norr och öster avgränsas Torsburgen av 10-25 meter höga stup.


► Branden
Skogsbranden på Gotland 1992, även kallad Kräklingbobranden, inträffade tidigt på morgonen den 9 juli 1992 då det började brinna i skogen på den södra delen av Torsburgen.
Branden krävde inga människoliv men utvecklades till en av landets största skogsbränder. Efter ett dygn, på morgonen den 10 juli, var branden en kilometer bred och cirka fem kilometer lång. Skogsbranden omfattade ett område på drygt 1 000 hektar, varav cirka 740 hektar produktiv skogsmark i områdena i främst Kräklingbo och Gammelgarn. 41 markägare drabbades. Den totala kostnaden för räddningsinsatsen beräknas till cirka 18,5 miljoner kronor.


Pia Gyllin
Tel: 019-16 64 68
E-post: pia@skogsaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på skogsaktuellt.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

Kommentarerna granskas innan publicering, vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar måste uppge namn samt en korrekt e-postadress. Signaturen publiceras på hemsidan och i tidningen.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Skogsaktuellts tryckta upplaga.

Skriv SA i rutan

Tipsa någon om denna artikel »

Deras svärd kapar avverkningskostnaderna Ett trekantigt svärd som ger färre kapsprickor och mindre risk för kedjeavhopp och stensågning. Denna produkt hoppas två unga innovatörer ska sitta på varje avverkningsaggregat i framtiden. KommenteraPublicerad 2015-07-30 Årets naturfotograf utsedd Naturvårdsverket har utsett Göran Ekström till årets naturfotograf 2014. Stipendiet delas ut för 24:e året och prissumman är 25 000 kronor. Stipendiaten får även möjlighet att ställa ut bilder på Naturhistoriska riksmuseet. KommenteraPublicerad 2015-07-28 Sampo aktuell med skotare Den finska tillverkaren Sampo Rosenlew har tidigare enbart erbjudit skogsentreprenörer skördare. På SkogsElmia lanserade tillverkaren sin första skotare FR28. KommenteraPublicerad 2015-07-27 Breddningsbar boggie med Boggieflex Jan Littorin från Skillereds Mekaniska har uppfunnit Boggieflex, en produkt som gör att man kan ändra lastbredden på sin befintliga skogsvagn från yttermått 1,8 till 2,7 meter. KommenteraPublicerad 2015-07-27 Ställ krav för att minska markskador Rätt planering gör att körskadorna minskar vid både avverkning och gallring. 
 – Ställ krav på entreprenören, tipsar Vegard Haanes, metodutvecklingsansvarig på Stora Enso Skog.
KommenteraPublicerad 2015-07-24
Pristagare med vatten som hjärtefråga Det där med vatten kom smygande allt eftersom i Camilla Logarns skogsägande. Nu är det hennes stora passion – och för detta har hon fått priset Guldyxan 2015. KommenteraPublicerad 2015-07-23 Bättre återväxt när fler markbereder Det blir allt vanligare att markbereda före återplantering. I dag görs det vid 95 procent av alla skogsföryngringar.
 – Man tjänar snart in på tillväxten det markberedningen kostar, hävdar skogsägaren Bogg Bengt Andersson.
KommenteraPublicerad 2015-07-22
Effektivt arbete med ny skogsvagn FTG Forest har lanserat två nya skogsvagnar som gör arbetet i skogen både enkelt och effektivt. KommenteraPublicerad 2015-07-21 Färre körskador med digitala kartor Om man vet vart olika vattendrag går är det lättare att undvika körskador. Anneli Ågren, på Future Forests vid SLU har tilldelats 4,5 miljoner från Vinnova för att ta fram digitala kartor där vattnets väg syns mycket tydligare. KommenteraPublicerad 2015-07-20 ”Vatten är ett farligt gift, vilket omger Visby stift” Debatt. Så skaldade Falstaff Fakir 1894. Sen dess har Östersjöns vatten stadigt blivit allt mer hälsovådligt. Tillförseln av fosfor från toaletternas avloppsvatten och därav orsakad övergödning har minskat kraftigt sen 1960-talet men utsläppen av mediciner och hushållskemikalier ökar kontinuerligt, trots alltmer avancerade processer. Många av kemikalierna vi dagligen använder bryts inte ned i reningsverken utan följer med det behandlade avloppsvattnet ut i våra vattendrag med allvarliga effekter såsom att orsaka tvekönade fiskar. KommenteraPublicerad 2015-07-17 Interaktiva glasögon Med händerna fria och skogsbruksplanens information bokstavligt talat mitt framför ögonen. Så ser Penny AB och Sydved framtidens skogsägare i arbete. KommenteraPublicerad 2015-07-16 Ökad efterfrågan på limträ Alla kurvor pekar uppåt för Moelven Töreboda AB som omsätter 280 miljoner och har 115 anställda. KommenteraPublicerad 2015-07-15 Smartare system ger jämn ved Den nya vedmaskinen Japa 435 har utrustats med ett smartare klyvsystem och mer intelligens för att hjälpa professionella användare att ta fram högklassig och skräpfri ved.
 – Intresset har varit väldigt stort, det här är något nytt som sparar både tid och sliter mindre på kroppen, säger Robert Forsberg, Nordfarm.
KommenteraPublicerad 2015-07-14
Vi reder ut begreppen Privilegiebrev, urminneshävd och häradsrätt är tre begrepp som ofta förekommer i vattenrättsliga ärenden. Men vad betyder begreppen?  KommenteraPublicerad 2015-07-13 Mellanskog höjer timmerpriserna Mellanskog höjer timmerpriserna i stora delar av sitt verksamhetsområde. KommenteraPublicerad 2015-07-10 Åtgärder i vatten kan kräva tillstånd Ska du rensa i ett dike eller anlägga en vägtrumma så kan du behöva lämna in en anmälan till länsstyrelsen eller ansöka om tillstånd hos Mark- och miljödomstolen. Då ägnar du dig nämligen åt vattenverksamhet. KommenteraPublicerad 2015-07-09 Konsten att kratta manegen Jag håller nu på att packa för att resa till politikerveckan i Almedalen eller PR-veckan i Almedalen. Detta mecka för alla som vill pådyvla någon annan sin historia. Hela spektaklet är en enda stor megafon där de som smartast repeterar sitt budskap sedermera blir vinnare i riksdagens plenum. Jag gillar detta gladiatorspel, men tvingas erkänna att det är motvind för många av mina ståndpunkter, vilka delvis är grundade i mitt värv som brukare av skog och jord. KommenteraPublicerad 2015-07-08 Om du tycker det blir dyrt… Krönika. Den som studerar begreppet marknadsföring kommer ganska snart till synpunkten att det är bra för ett företag, en myndighet, en förening, eller vad det nu kan vara att ha en berättelse. Kunderna vill ha en story och den egna personalen mår bra av att jobba hos någon som har en berättelse om verksamheten eller företaget. KommenteraPublicerad 2015-07-06 Smidiga maskiner från Småland Terri är lätta, små och smidiga skogsmaskiner.  Sedan 2009 tillverkas de i Älmhult.
 – De är särskilt lämpade vid gallringsarbeten och när man vill undvika markskador, säger Hans Johansson vid Terri i Älmhult.
KommenteraPublicerad 2015-07-03
Bränslestöd för jobb i brandhärjade Västmanland I vårbudgeten avsattes 700 000 kronor till ett bränslestöd för de som kört skogsmaskiner i den brandhärjade skogen i Västmanland. Nu har man tagit beslut i regeringen som möjliggör en utbetalning av pengarna. KommenteraPublicerad 2015-07-02 Riksbanken överraskar, sänker räntan igen

Riksbanken överraskar marknadens aktörer genom att sänka reporäntan med 0,1 procentenheter till -0,35.

KommenteraPublicerad 2015-07-02
”Det måste nu bli mer verkstad än debatt i viltförvaltningen” LRF ställer sig positiva till Naturvårdsverkets vision och strategi för att utveckla jakt- och viltområdet i Sverige. Nu vill man se handling i denna fråga, som berör många på landsbygden. KommenteraPublicerad 2015-07-01 Ny strategi för den svenska viltförvaltningen Naturvårdsverket har nu presenterat en ny strategi och vision för den svenska viltförvaltningen. Bland nyheterna finns exempelvis föreslagna åtgärder för att hantera viltskador inom de areella näringar. KommenteraPublicerad 2015-07-01 ”Det coola med skogen är bruket av den” Att det skulle bli ett jobb som hade med skog att göra visste hon redan vid tio års ålder. Men att det skulle bli på just SMF Skogsentreprenörerna och att hon skulle ha rollen som vd stod inte klart förrän i november förra året. Möt Anna Furness. KommenteraPublicerad 2015-06-29 Klimatförändringar ställer krav Krönika. Det är den nittonde mars. Inne efter dagens andra djurtillsyn badar jag i svett. Via datorn kontrollerar jag väderstationen, som bekräftar att det är årets varmaste dag än så länge, med temperaturer nära tretton grader, trots att det är mulet ute.
Tjälen har bara varit i backen några enskilda dagar i vinter. Den första fästingen plockade jag från en av gårdskatterna för en vecka sedan. I går kväll såg jag årets första mördarsnigel i pannlampans sken vid promenaden till soptunnan.
KommenteraPublicerad 2015-06-29
Papper återvinns i skogsrikets hjärta På Klorberg i Dalarna reser sig en väldig fabriksbyggnad i glada färger. Mitt i skogen återvinns här papper och blir till byggisolering. KommenteraPublicerad 2015-06-25 Drivarprototyp studeras av Skogforsk

Sedan förra våren testas en prototyp av en drivare, Komatsu X19, i svenska skogar. Maskintypen spås ta en större plats på marknaden i framtiden. 

KommenteraPublicerad 2015-06-23
1,5 miljoner hektar behöver skydd enligt Romson

I en interpellationsdebatt i riksdagen i dag hävdar miljöminister Åsa Romson att ytterligare 1,3-1,5 miljoner hektar produktiv skogsmark behöver formellt skydd.

KommenteraPublicerad 2015-06-22
Ny grip ska ge effektivare skotning I höstas presenterades sortimentsgripen. En ny skotargrip som kan hantera två sortiment på samma gång. Bakom innovationen står Peter Larsson vid Helsinge skog innovation och han har stora förhoppningar på den nya gripen. KommenteraPublicerad 2015-06-22 Minskad avverkningsareal

Den anmälda avverkningsarealen minskade med 19 procent i maj 2015 jämfört med motsvarande månad 2014.

KommenteraPublicerad 2015-06-18
Fler nyheter i nyhetsarkviet »