Nyhet från Skogsaktuellt 2013-12-16

Torsburgen - unik mitt i katastrofen

I juli 1992 låg det ett rosagrått moln över Torsburgen på Gotland. En brand som rasade i flera dagar ödelade 1 000 hektar – mark som i dag har en helt unik fauna.

Rolf Niklasson var en av många som var på plats vid Torsburgen när branden rasade 1992. I dag är naturen i området fortfarande påverkad av brandens härjningar – och kommer att vara för lång tid framöver. Foto: Pia Gyllin

Den stora branden lever kvar i många gotlänningars minne. Rolf Niklasson var en av öborna som var med och högg brandgator och hjälpte brandkåren. Han jobbade vid den tiden för Skogsstyrelsen, dåvarande Skogsvårdsstyrelsen.

– När man kom dit på lördagsmorgonen var det en konstig känsla, det låg som ett rosagrått lock över området. Det var elden som speglade sig i något dis – och så skulle man rakt in i det. Det var otäckt, minns Rolf när han guidar i den del av skogen uppe på Torsburgen där branden startade.

Vitmåran trivs på de områden som blev mest eldhärjade. Det var också det första som började växa efter branden, minns Rolf Niklasson. – Jag har aldrig sett dem så vita som när de stack upp mitt i allt det svarta.

Minst 100 år

Torsburgen var naturreservat innan branden, men efteråt utökades området till att även innefatta mark nedanför upphöjningen. I dag är det en unik miljö uppe på platån.

– På vissa ställen kan man inte se att det har hänt något, medan andra.., avbryter Rolf sig själv medan han tittar ut över landskapet som är helt olikt något annat.

– Tallarna som växer på de delar som inte drabbades är bara 15 meter max och de är några hundra år. Det här har aldrig varit väldens mest produktiva skogsmark, och när förnalagret brann bort kan man räkna ut med arm­bågen att förutsättningarna blev ännu sämre.

Drygt 20 år efter branden har växtligheten ändå börjat repa sig, men den har fortfarande lång väg att gå.

– Innan vi är tillbaka i det skick som det var innan det brann pratar vi om minst hundra år, säger Rolf.

Återplanterat träd

Skogsstyrelsen gjorde ett flertal försök i områden nedanför platån, den så kallade burgen, där man planterade björk, tall, österrikisk svarttall och lärk. Man startade våren 1993.

– Björken borde inte växa särskilt bra – men det gör den! säger Rolf.

Att man valde svarttall berodde delvis på att den är mer tolerant mot hög kalkhalt och att det blir mycket förna av trädets långa barr.

Flera markägare satte igång med planteringar och på vissa håll har dessa utvecklats bra, berättar Rolf som säger att man där inte ser så många spår efter branden.

– Men på de grundaste markerna eller där all förna försvann är det naturligtvis sämre utveckling. Där är det som uppe på burgen fråga om något eller flera hundra års perspektiv, avslutar han.


► Torsburgen
Torsburgen är en av Gotlands mäktigaste inlandsklintar och en av Europas största fornborgar. Torsburgen ligger i Kräklingbo socken på östra Gotland. 
Platån uppe på Torsburgen är cirka 1,2 kvadratkilometer. Den högsta punkten ligger drygt 71 meter över havet. Mot väster, norr och öster avgränsas Torsburgen av 10-25 meter höga stup.


► Branden
Skogsbranden på Gotland 1992, även kallad Kräklingbobranden, inträffade tidigt på morgonen den 9 juli 1992 då det började brinna i skogen på den södra delen av Torsburgen.
Branden krävde inga människoliv men utvecklades till en av landets största skogsbränder. Efter ett dygn, på morgonen den 10 juli, var branden en kilometer bred och cirka fem kilometer lång. Skogsbranden omfattade ett område på drygt 1 000 hektar, varav cirka 740 hektar produktiv skogsmark i områdena i främst Kräklingbo och Gammelgarn. 41 markägare drabbades. Den totala kostnaden för räddningsinsatsen beräknas till cirka 18,5 miljoner kronor.


Pia Gyllin
Tel: 019-16 64 68
E-post: pia@skogsaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på skogsaktuellt.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

Kommentarerna granskas innan publicering, vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar måste uppge namn samt en korrekt e-postadress. Signaturen publiceras på hemsidan och i tidningen.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Skogsaktuellts tryckta upplaga.

Skriv SA i rutan

Tipsa någon om denna artikel »

”Det måste nu bli mer verkstad än debatt i viltförvaltningen” LRF ställer sig positiva till Naturvårdsverkets vision och strategi för att utveckla jakt- och viltområdet i Sverige. Nu vill man se handling i denna fråga, som berör många på landsbygden. KommenteraPublicerad 2015-07-01 Ny strategi för den svenska viltförvaltningen Naturvårdsverket har nu presenterat en ny strategi och vision för den svenska viltförvaltningen. Bland nyheterna finns exempelvis föreslagna åtgärder för att hantera viltskador inom de areella näringar. KommenteraPublicerad 2015-07-01 ”Det coola med skogen är bruket av den” Att det skulle bli ett jobb som hade med skog att göra visste hon redan vid tio års ålder. Men att det skulle bli på just SMF Skogsentreprenörerna och att hon skulle ha rollen som vd stod inte klart förrän i november förra året. Möt Anna Furness. KommenteraPublicerad 2015-06-29 Klimatförändringar ställer krav Krönika. Det är den nittonde mars. Inne efter dagens andra djurtillsyn badar jag i svett. Via datorn kontrollerar jag väderstationen, som bekräftar att det är årets varmaste dag än så länge, med temperaturer nära tretton grader, trots att det är mulet ute.
Tjälen har bara varit i backen några enskilda dagar i vinter. Den första fästingen plockade jag från en av gårdskatterna för en vecka sedan. I går kväll såg jag årets första mördarsnigel i pannlampans sken vid promenaden till soptunnan.
KommenteraPublicerad 2015-06-29
Papper återvinns i skogsrikets hjärta På Klorberg i Dalarna reser sig en väldig fabriksbyggnad i glada färger. Mitt i skogen återvinns här papper och blir till byggisolering. KommenteraPublicerad 2015-06-25 Drivarprototyp studeras av Skogforsk

Sedan förra våren testas en prototyp av en drivare, Komatsu X19, i svenska skogar. Maskintypen spås ta en större plats på marknaden i framtiden. 

KommenteraPublicerad 2015-06-23
1,5 miljoner hektar behöver skydd enligt Romson

I en interpellationsdebatt i riksdagen i dag hävdar miljöminister Åsa Romson att ytterligare 1,3-1,5 miljoner hektar produktiv skogsmark behöver formellt skydd.

KommenteraPublicerad 2015-06-22
Ny grip ska ge effektivare skotning I höstas presenterades sortimentsgripen. En ny skotargrip som kan hantera två sortiment på samma gång. Bakom innovationen står Peter Larsson vid Helsinge skog innovation och han har stora förhoppningar på den nya gripen. KommenteraPublicerad 2015-06-22 Minskad avverkningsareal

Den anmälda avverkningsarealen minskade med 19 procent i maj 2015 jämfört med motsvarande månad 2014.

KommenteraPublicerad 2015-06-18
Fler unga skogsägare utan lån En tredjedel av de svenska skogsägarna under 40 är skuldfria. Detta är en stor förändring jämfört med tidigare då siffran varit runt 10-procentstrecket. KommenteraPublicerad 2015-06-17 Mellanskog höjer timmerpriserna

Mellanskog höjer timmerpriserna i stora delar av sitt verksamhetsområde. Priserna för tall- och grantimmer höjs med 25 kr/m3to för sortiment med 18 cm toppdiameter och grövre.

KommenteraPublicerad 2015-06-16
Naturskyddsföreningen stoppar avverkningar

– Vi ser oss själva som ett komplement till Skogsstyrelsen, säger Love Eriksen från Naturskyddsföreningen i Kronoberg. Där har de tagit till en ny taktik för att stoppa avverkningar. Genom att besöka områden som avverkningsanmälts och söka efter skyddsvärda arter och biotoper så hoppas man kunna stoppa avverkningar av tidigare okända nyckelbiotoper, detta rapporterar SR Kronoberg.

KommenteraPublicerad 2015-06-16
Fortsatt allvarliga skador på ungskog

En första analys av skadeinventeringen som genomförs i hälften av landets alla älgförvaltningsområden visar på fortsatta problem med skador orsakade av älg, rådjur, kron- och dovhjort.

KommenteraPublicerad 2015-06-15
Skogsråvaran kan ersätta fossila bränslen

Ja, det hävdar Stora Ensos VD Karl-Henrik Sundström i en intervju med tidningen Ny Teknik. Han säger sig också vilja förändra en del av företaget till ett ”biokemiföretag”.

KommenteraPublicerad 2015-06-15
Nationell organisation för poppel- och salixintressenter har bildats

Från och med i år så är det möjligt att söka medlemskap i den Nationella Poppelkommissionen.

KommenteraPublicerad 2015-06-15
Bensin på skogsavfall

Redan 2011 lanserade Preem diesel gjord på restprodukter från tallolja, en biprodukt från skogsindustrin. Nu blir de först i världen med kommersiell försäljning av bensin som har 10 procent inslag från skogen baserat på tallolja.

KommenteraPublicerad 2015-06-15
Lärdomar i spåren efter Gudrun Under 12 dramatiska timmar svepte stormen Gudrun år 2005 obarmhärtigt ned 150 miljoner träd i södra Sverige. I maj arrangerades en skogsexkursion till området Toftaholm för att överblicka situationen nu och se vilka lärdomar som kunnat göras. KommenteraPublicerad 2015-06-15 Kraftigt ökad export till Kina

Under inledningen av 2015 så har exporten av sågad vara från Sverige och Finland ökat kraftigt jämfört med samma period i fjol. Den svenska exporten ökade med hela 32 %. Detta rapporterar Wood Resources Quarterly.

KommenteraPublicerad 2015-06-14
DEBATT – Sopor hellre än svenskt skogsavfall? I mars månad på Lantbrukarnas Riksförbund i Mälardalens regionsförbundsstämma behandlade vi en motion om de smittorisker som hänger ihop med hantering av sopor som importeras till förbränning i svenska värmeverk. KommenteraPublicerad 2015-06-12 WebbTV - Klassning av virke

Jonas Hemmingsson från VMF berättar på SkogsElmia 2015 om VMF och klassning av timmer. Reportrar Stefan Ljungdahl och Mattias Malmgren, Skogsaktuellt.

KommenteraPublicerad 2015-06-11
Skogsnolia – en viktig mötesplats 11-13 juni är det dags för 2015 års upplaga av Skogsnolia i Umeå. Även detta år fortsätter man att vara en stor, men inte för stor, mässa som lockar till möten för branschfolket. KommenteraPublicerad 2015-06-11 5 saker du inte får missa på SkogsNolia KommenteraPublicerad 2015-06-11 WebbTV - Grävmaskiner på SkogsElmia

Jan-Erik Nilsson från Söderberg & Haak berättar om erfarenheterna av att visa grävmaskiner på Skogselmia 2015 samt ger oss en introduktion till JCB 86-C. Reportrar Stefan Ljungdahl och Mattias Malmgren, Skogsaktuellt. Boel Trulsson från Söderberg & Haak på andrakameran.

KommenteraPublicerad 2015-06-10
WebbTV - Trädfällning

Christer, Mikael och Mattias från Champs of Logging visar på SkogsElmia 2015 för Stefan Ljungdahl och Mattias Malmgren från Skogsaktuellt hur vindfälle mot kraftledning kan avlägsnas på säkert sätt.

KommenteraPublicerad 2015-06-10
Ponsse AB köper AN Maskinteknik i Norrbotten

Genom företagsköpet stärker Ponsse sin position i norra Sverige.

KommenteraPublicerad 2015-06-10
WebbTV - Farma på SkogsElmia

Vi samtalar med Farmas vd Peter Kastberg om SkogsElmia 2015 och den nya drivna huggarvagnen Farma T9 4WD. Reportrar Stefan Ljungdahl och Mattias Malmgren, Skogsaktuellt.

KommenteraPublicerad 2015-06-09
WebbTV - Hästar på SkogsElmia

Med på SkogsElmia 2015 var Jenny Olofsson med sin häst Lilla My och Agne Arnesson med sina hästar Maxe och Pälle. De visade upp hästskogskörning med redskap från Niklassons ATV. När vi på Skogsaktuellt träffade dem bad vi dem visa oss samspelet mellan häst och människa. Vi fick en makalös förevisning i kommunikation, kraft och precision när Agne och hans hästar först backade upp hela skogsvagnen på en trailer och Jenny sedan visade hur hon och Lilla My flyttar en stor stock, en halv centimeter i taget! Agne och Jenny berättar också i filmen om hur de tränar med sina hästar.

KommenteraPublicerad 2015-06-09
2014 rekordår för Komatsu Forest Förra året var ett av de mest framgångsrika i Komatsu Forests historia. Omsättningen låg på rekordnivåer, 11 % över föregående år. Också rörelseresultatet förbättrades, rapporteras i ett pressmeddelande i dag. KommenteraPublicerad 2015-06-08 Fördela bördan! Debatt. Vatten är en fråga som engagerar många markägare inom både jordbruket och skogen. En hållbar och lönsam förvaltning av våra ekosystem innebär också ett ansvar för att värna om miljön och vattenkvaliten. LRF delar uppfattning om att god vattenkvalité är viktigt och det berör oss alla KommenteraPublicerad 2015-06-08 5 saker du inte får missa på SkogsElmia Torbjörn Johnsen tipsar om fem saker som sticker ut lite extra på årets mässa. KommenteraPublicerad 2015-06-04 Fler nyheter i nyhetsarkviet »