Nyhet från Skogsaktuellt 2012-09-07

Bygdens såg satsar på snabb omställning

Maa såg i Halland är ett lokalt sågverk som kämpar på i tuffa tider. Tålamod är viktigt.
– Både 2012 och 2013 är kärva år. Men sedan tror vi att det lossnar mer. Trä är ett material som vinner i längden, säger företagets vd Anneli Andelén, före detta landslagsspelare i fotboll men som mer eller mindre har växt upp på en såg.

Anneli Andelén driver "bygdens såg", Maa såg, utanför Ullared.
– Man får göra sitt bästa och nischa sig så gott det går. Hålla kostnaderna nere, samtidigt som man måste investera. Det är en svår balans, säger hon. Foto: Micael Goth
Solen skiner och landskapet är fantastiskt vackert. Den slingrande vägen fram till Maa såg – 15 kilometer utanför Ullared – leder genom rejäla skogar, förbi grönskande fält och under blå himmel. Här ute på landsbygden lever Maa såg sida vid sida med både skog och leverantörer. Bygdens sågverk, kallar man sig.
– Vi har en effektiv produktion och hämtar 90 procent av vår råvara inom tre mil från sågverket. Timret kommer i huvudsak från privata skogsägare och våra trävaror går till stor del på export. Närheten till hamnarna i Varberg och Falkenberg ger korta och effektiva transporter när vi ska leverera, säger Anneli Andelén, medan hon visar runt på anläggningen.

50 procent export
Maa Såg är ett modernt familjesågverk. Produktionen utgörs av gran och företaget förbrukar omkring 80 000 m3/år. Det motsvarar 14 ­fullastade lastbilar med släp per dag. Omkring 50 procent av produktionsvolymen exporteras. Övrig volym säljs på hemmamarknaden, företrädesvis till bygghandeln i Västsverige.
– Vår tydliga lokala prägel gör att vi är beroende av närhet till skog med växtkraft. Virket som växer norr om sågen är bättre än det som växer närmare kusten. Där växer träden för fort, medan virket som hämtas från inlandet i norr blir starkare. Men det är väldigt hård konkurrens om timmer, berättar Anneli Andelén.
Trots tuffa tider har Maa såg satt upp två nya kammartorkar. En investering för 14 miljoner kronor. Totalt har sågverket investerat 50 miljoner under de senaste sju åren.
– Av historien har vi lärt oss vikten av att kontinuerligt investera i ny utrustning. Det tjänar alla på; leverantörerna som får högt sågutbyte genom mer timmer och mindre massaved, och kunderna som får en högkvalitativ produkt till ett konkurrenskraftigt pris, menar Anneli Andelén.

Oslagbar kompetens
Maa såg vill vara det ”lagom stora” sågverket, för att snabbt kunna anpassa leveranser till kundens önske­mål och ha tillräckligt stor kapacitet för att klara stora leveranser.
– Med ”lagom” menar jag att vi på några timmars varsel kan ställa om produktionen för att klara en speciell leverans. Det gäller allt från aptering i skogen till sågning och sortering. Men framför allt ser jag vår ”lagom storlek” som en möjlighet till samverkan med flera olika aktörer. Vi är aldrig beroende av att sortimentet ska passa just vår anläggning eftersom vi väljer att samverka med den anläggning som kan tillgodose kundkravet, säger Anneli Andelén.
Strategin är att ha ett mycket snabbt flöde från avverkning till kundleverans. Då gäller att vara öppen för samverkan med flera olika aktörer, och även konkurrenter.
– Då skapar vi tillsammans ett vinnande koncept. Det finns i bygden så stor tradition av träförädling att den samlade kompetensen blir oslagbar. Men det kräver att man undviker prestige där det egna företaget måste stå för allt, funderar Anneli Andelén.

Fotbollsstjärna
Det var Anneli Andeléns pappa, Bror Andersson, som startade företaget 1951. Men Anneli har varit med en hel del på sågverket genom åren. Först tillbringades mycket tid som barn på sågverket, sedan som sommarjobbare och därefter som anställd från 1990, innan hon 2001 tog över som vd.
– Jag brukar säga att jag var född i en spånvägg, skrattar Anneli Andelén.
Hon föddes och växte upp i Älvsered, inte långt från sågverket. Men det har också hunnit bli en hel del fotboll. Hon har spelat i allsvenskan för Öxabäck och vunnit SM-guld sex gånger, blev skyttedrottning i damallsvenskan tre gånger, vunnit diamantbollen, varit proffs i Japan, vunnit ett silver i EM och spelat två VM.
– Höjdpunkten var VM i Kina 1991. Vi vann över Kina med 1-0 i kvartsfinal inför 55 000 åskådare, riktigt häftigt. Vi fick brons den gången, minns hon.

Låga vinstmarginaler

För Maa såg är det viktigt att utgå från skogsägarens önskan att få ut bästa avkastning. Därför jobbar man utan standardlösningar.
– Vi har stor lokalkännedom och kan ge bra råd just här i våra trakter. Att sköta sin skog på bästa sätt är så långt man kan komma från kvartals­ekonomi. Varje skogsägare har sin bakgrund och sin tro på framtiden. Dessutom befinner man sig i olika situationer med generationsskiften och investeringsbehov. Detta gör att vi vill undvika standardlösningar men gärna förmedla våra erfarenheter från andra i liknande situationer. Att driva sågverk är ett tufft arbete i dag. Särskilt för små företag som kämpar med små resurser.
– Men så länge vi gör vårt bästa, kan vi inte göra mer. Men vi måste vara uthålliga. Vi försöker marknadsföra oss med skogsdagar och öppet hus, och visa att vi finns och vad vi kan. Det svåraste är att vinstmarginalerna är så låg. Råvaran trycks upp till nivåer som inte står i sund relation till vad vi får för att såga varorna. Både 2012 och 2013 är kärva år. Men sedan tror vi att det lossnar mer. Trä är ett material som vinner i längden, menar Anneli Andelén.

Micael Goth

Skogsaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se