Nyhet från Skogsaktuellt 2008-04-24

Omstridd vildsvinsfälla

Före detta länsjaktvårdaren Evald Hellgren har konstruerat landets första godkända levandefångstfälla för vildsvin. Men Jägareförbundet tycker inte om fällan.

Den nyutvecklade vildsvinsfällan "Sinkabirum Kombi" kan låsas både framtill och baktill. Foto: Evald Hellgren

Evald Hellgren i Skellefteå har tidigare arbetat som länsjaktvårdare hos Jägareförbundet i över 30 år. Nyligen började han sälja sin egenkonstruerade fälla ”Sinkabirum” via internet. Den är en betesgillrad fälla som använder en lite annorlunda teknik, hävdar Evald Hellgren:

– Den har en avbalanserad fallucka som kan låsas på två ställen. Den är hittills den enda fälla som Naturvårdsverket har typgodkänt för vildsvinsfångst, tillägger han.

Efterfrågan på vildsvinsfällan är god, hävdar Evald Hellgren:

– Jag har levererat och sålt fällor för allt vad jag hunnit och jag har två månaders leveranstid.

Jägareförbundet kritiskt

Efter att Evald Hellgrens vildsvinsfälla typgodkändes har Jägareförbundet varit kritiskt.
”Mitt största skäl till att vara tveksam är att fällan inte är selektiv. Det kan gå in en sugga. Då hamnar kultingarna utanför”, sade Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Henrik Barnekow till tidningen Svensk Jakt nyligen. Han menade också att det kan vara svårt att se om vildsvinssuggan har dragna spenar eller inte i Evald Hellgrens fälla och att den kan leda till att många suggor felskjuts.

– Henrik Barnekow verkar ju inte ens veta hur min fälla fungerar. Alla fällor som du ska fånga vildsvin i är mycket enkla att hägna in. Du kan ha en grind där du släpper in vissa storlekar på djur. På den här fällan har jag dessutom gjort så att man kan sätta en grind i själva ingången.

Dessutom är det suggor med kultingar som är de mest försiktiga vildsvinen och därför svårare att lura in i en fälla, menar Evald Hellgren.

Kritisk till jaktmetoder

– Det är ju intressant att man är så oroad över att den här fällan ska fånga suggor. Det är ju väl känt vad som händer när man skjuter på vildsvin i mörker; du kan knappast avgöra i ett mörkt område utan snö på backen – som det ju sällan finns i Syd- och Mellansverige – vad det är för djur du skjuter. Ändå skjuts det vildsvin på det här sättet.

Henrik Barnekow på Jägareförbundet anser att vildsvinsfällan kräver ett bete och att det i sin tur skapar problem:
– Det innebär att små marker knappast kan använda fällan utan att bryta mot gällande lagstiftning kring lockande av vilt.

Pierre Kjellin

pierre@skogsaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på skogsaktuellt.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

Kommentarerna granskas innan publicering, vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar måste uppge namn samt en korrekt e-postadress. Signaturen publiceras på hemsidan och i tidningen.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Skogsaktuellts tryckta upplaga.

Skriv SA i rutan

Kommentarer till nyheten

Signaturen okarlgren skrev 2012-11-24 18:47

Hej, jag tycker att fällan borde vara betydligt längre, åtminstone dubbla längden, möjligen två delar ihopmonteringsbara på enkelt sätt. sen måste man enligt min åsikt , ha en lucka ex i sidan där man kan ansluta en sidobur som är bärbar , så att man i lugn o ro kan avliva en gris åt gången utan att skrämma livet ur övriga, samt ej behöva skjuta sönder fällan . anta du får in en sugga o nio kultingar , hur tar du död på dem på ett humant o anständigt vis? skjuter mitt i högen? i mörkret ? var ifrån då?nej en tillkopplingsbar del med spjälor(som man förr hade då man transporterade grisar)så du ser vad du gör. det gör inget om inte största grisen går in, den kan du väl avliva i fällan. Jag anser det helt förkastligt att sätta in en pipa o skjuta inne i fällan om där finns mera än ett djur. vilken resonans ljudmässigt.? Förresten om man skall avliva ex ett vildsvin I BUR, måste det vara klass ett vapen då eller kan andra vapen vara tillåtna.?

Anmäl detta inlägg.

Tipsa någon om denna artikel »

Stabiliserad marknad för skogsmark 2014 Efter två års nedgång för priser på skogsmark i landet som helhet visar ny statistik för 2014 att den negativa trenden är bruten. Det är dock en bit kvar till tidigare rekordår. KommenteraPublicerad 2015-01-23 Skogsråvara minskar stålindustrins utsläpp, och ökar efterfrågan på biobränsle. I ett nytt forskningsprojekt testar man om stålindustrin kan använda skogsråvara istället för kol vid framställning av järn och stål. Om detta lyckas ger det både minskade koldioxidutsläpp och renare stål. Dessutom kommer outnyttjade restprodukter från skogen till användning. KommenteraPublicerad 2015-01-23 Grattis Komatsu Forest, No1

Den ständiga tvåan på skogsmaskiner i Sverige, Komatsu Forest, har under 2014 gått om John Deere i försäljningsstatistiken av skotare. Peter Hasselryd, försäljningschef på Komatsu Forest är stolt.

KommenteraPublicerad 2015-01-22
Ozonskador för miljoner drabbar skogen

Marknära ozon orsakar stora kostnader i Sverige genom skador på jordbruksgrödor och skog. En ny studie visar att dessa skador sannolikt kan undvikas om vi minskar utsläppen av växthusgaser.

KommenteraPublicerad 2015-01-21
Vargjakten återupptas

Det från så många efterfrågade beskedet har nu kommit. Jakten på varg återupptas.Kammarrätten upphäver Förvaltningsrättens jaktstopp.

KommenteraPublicerad 2015-01-15
Troligen inget misstänkt jaktbrott

Den varg som sändes till Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) efter det att länsstyrelsen i Örebro trodde att den var skjuten har av allt att döma dött av naturliga orsaker.

KommenteraPublicerad 2015-01-14
Få betalt för att göra slut på el

I söndags hade både Danmark och Tyskland negativa elpriser under en period. Den som köpte sin el på elbörsen Nordpool kunde då få betalt för att göra slut på el.

KommenteraPublicerad 2015-01-13
Stormskadorna efter Egon inventeras Skogsskadorna efter helgen storm, kallad Egon, inventeras just nu. På torsdag beräknar Skogsstyrelsen veta omfattningen. KommenteraPublicerad 2015-01-12 Mats Kinnwall ny chefsekonom för Skogsindustrierna Mats Kinnwall blir ny chefsekonom på Skogsindustrierna och Industriarbetsgivarna. KommenteraPublicerad 2015-01-09 Forskare: rovdjur och människor kan dela samma landskap Rovdjurens återkomst i Europa är en stor framgång för naturvården. Att rovdjuren dessutom lever nära människor och inte i inhägnade nationalparker visar att djur och människa kan leva sida vid sida, menar forskare på SLU. KommenteraPublicerad 2015-01-09 Anna Holmberg ny energidirektör för SKGS Skogsindustrierna har utsett Anna Holmberg till ny energidirektör och verksamhetsansvarig för basindustrins energisamarbete, SKGS. KommenteraPublicerad 2015-01-09 Vargjakten stoppas av förvaltningsrätten Förvaltningsrätten i Karlstad stoppar den licensjakt på varg i Örebro och Värmlands län som planerades att starta i morgon, fredag. KommenteraPublicerad 2015-01-08 Skogsindustrierna: exporten återhämtar sig En återhämtning av exporten samt ökning i värdet av kommande investeringar sprider lite ljus över skogsindustrins tre första kvartal 2014. Samtidigt kastar en fortsatt tillbakagång för tidningspapper och konjunkturförsvagning för sågverken skuggor. KommenteraPublicerad 2015-01-08 I morgon inleds vargjakt - trots protester Efter att flera organisationer överklagat den licensjakt som länsstyrelserna i Värmland och Örebro län tidigare godkänt om har Naturvårdsverket prövat besluten. Då man bedömer att besluten uppfyller kraven i jaktförordningen ges klartecken för jakten som därmed startar i morgon. KommenteraPublicerad 2015-01-08 Skogsstyrelsen överklagar i Änok-målet Skogsstyrelsen har överklagat en dom från kammarrätten i Sundsvall gällande avverkning i Änok-deltat i Norrbottens län. Anledningen till överklagan är att målet anses principiellt viktigt för framtida tolkning av Skogsvårdslagen. KommenteraPublicerad 2015-01-08 Tio år efter stormen Gudrun Natten till den nionde januari för tio år sedan drog stormen Gudrun in över södra Sverige. Totalt fälldes omkring 200 miljoner träd, vilket nästintill motsvarar en hel årsavverkning i Sverige. KommenteraPublicerad 2015-01-08 Dubblerat skogsinnehav i Dullbo Sveriges skogstätaste kommun finns inte i Norrland, utan i Dalarna. Lilla Smedjebacken i Västerbergslagen har mest skog per kvadratkilometer. Här har Göran och Hindrik Engström gjort ett generationsskifte med framtidstro. KommenteraPublicerad 2015-01-04 De skogstätaste kommunerna i Sverige KommenteraPublicerad 2015-01-04 Veden på webben Sedan ett år tillbaka erbjuder Swedbank en e-handelstjänst riktad till skogs- och lantbrukare som säljer produkter hemifrån gården.
 – Vi märker att ­intresset för e-handel har ökat kraftigt, säger Per Skargren, segmentsansvarig för skog och lantbruk på Swedbank och Sparbankerna.
KommenteraPublicerad 2015-01-02
Revisorsassistent söker fru Ibland kan det vara skönt att sjunka ned i TV-soffan, köra hjärnan på sparlåga och se något program som inte ställer några högre intellektuella krav på betraktaren. KommenteraPublicerad 2015-01-02 Låg elförbrukning pressar priserna

Den svenska elkonsumtionen under 2014 är den lägsta på 30 år. Trots det ökar den svenska elproduktionen.. Svensk Energi tror att den nuvarande nivån på elpriset kommer hålla i sig tills det att den första svenska kärnkraftsreaktorn avvecklas.

KommenteraPublicerad 2014-12-31
Bracke Forest har fokus på skogsföryngring Klas-Håkan Ljungberg är vd och marknads­ansvarig för Bracke Forest, som tillverkar maskiner för skogsföryngring. KommenteraPublicerad 2014-12-30 Köpa mera skog – eller värdepapper? Köpa till grannens skogsskifte, eller investera i en aktieportfölj? Det ena kan underlätta ett arvsskifte, medan det andra kan öka värdet och avkastningen på fastigheten för arvtagaren. KommenteraPublicerad 2014-12-28 Per Bolund (Mp) har köpt skog för 70 miljoner Finansmarknadsminister Per Bolund (Mp) har på den rödgröna regeringens vägnar handlat skog för 70 miljoner i Boden till försvaret. KommenteraPublicerad 2014-12-27 Skatta inte bort dina inkomster från skogen Det låter kanske krångligt, men har du inte redan bekantat dig med begreppet ”positiv räntefördelning” – så bör du göra det nu. Det är i regel det billigaste sättet att plocka ut vinster ur ditt skogsbruk. KommenteraPublicerad 2014-12-26 Räntefördelning – så här fungerar det Meningen med reglerna kring räntefördelning är att göra skatteregler mellan enskild näringsverksamhet och aktiebolag mer likvärdiga. Så här fungerar det: KommenteraPublicerad 2014-12-26 God Jul & Gott Nytt År God jul från oss som jobbar med Jordbruksaktuellt, Skogsaktuellt, Entreprenadaktuellt! Vi hoppas att alla får njuta ordentligt av julhelgen och att vi ses igen nästa år! KommenteraPublicerad 2014-12-24 Känner sig lurade av Skatteverket År 2012 köpte makarna Larsson granngården för att lättare nå avlägsna delar av sin befintliga fastighet samt få tillgång till slåttermark. Men de nobbades rationaliseringsförvärv av Skatteverket.Ärendet ska nu till förvaltningsrätten. KommenteraPublicerad 2014-12-23 Han kämpar för skogsägarna När Skattverket skärpte bedömningen för rationaliseringsförvärv såg LRF att medlemmar hamnade i svårigheter. Urban Rydin, skattechef vid LRF och LRF Konsult, erbjöd då rättshjälp för en symbolisk summa till markägare. KommenteraPublicerad 2014-12-23 Skatteverket håller fast vid sin ståndpunkt: ”Vi har förenklat och förtydligat” Skatteverkets ställningstagande om rationaliseringsförvärv började gälla 2013. Något som väckt en hel del känslor.
 – Vi menar att man fortfarande måste visa att det handlar om en rationalisering, säger Dan Andersson, rättslig expert vid Skatteverket.
KommenteraPublicerad 2014-12-23
Fler nyheter i nyhetsarkviet »