Nyhet från Skogsaktuellt 2008-04-24

Omstridd vildsvinsfälla

Före detta länsjaktvårdaren Evald Hellgren har konstruerat landets första godkända levandefångstfälla för vildsvin. Men Jägareförbundet tycker inte om fällan.

Den nyutvecklade vildsvinsfällan "Sinkabirum Kombi" kan låsas både framtill och baktill. Foto: Evald Hellgren

Evald Hellgren i Skellefteå har tidigare arbetat som länsjaktvårdare hos Jägareförbundet i över 30 år. Nyligen började han sälja sin egenkonstruerade fälla ”Sinkabirum” via internet. Den är en betesgillrad fälla som använder en lite annorlunda teknik, hävdar Evald Hellgren:

– Den har en avbalanserad fallucka som kan låsas på två ställen. Den är hittills den enda fälla som Naturvårdsverket har typgodkänt för vildsvinsfångst, tillägger han.

Efterfrågan på vildsvinsfällan är god, hävdar Evald Hellgren:

– Jag har levererat och sålt fällor för allt vad jag hunnit och jag har två månaders leveranstid.

Jägareförbundet kritiskt

Efter att Evald Hellgrens vildsvinsfälla typgodkändes har Jägareförbundet varit kritiskt.
”Mitt största skäl till att vara tveksam är att fällan inte är selektiv. Det kan gå in en sugga. Då hamnar kultingarna utanför”, sade Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Henrik Barnekow till tidningen Svensk Jakt nyligen. Han menade också att det kan vara svårt att se om vildsvinssuggan har dragna spenar eller inte i Evald Hellgrens fälla och att den kan leda till att många suggor felskjuts.

– Henrik Barnekow verkar ju inte ens veta hur min fälla fungerar. Alla fällor som du ska fånga vildsvin i är mycket enkla att hägna in. Du kan ha en grind där du släpper in vissa storlekar på djur. På den här fällan har jag dessutom gjort så att man kan sätta en grind i själva ingången.

Dessutom är det suggor med kultingar som är de mest försiktiga vildsvinen och därför svårare att lura in i en fälla, menar Evald Hellgren.

Kritisk till jaktmetoder

– Det är ju intressant att man är så oroad över att den här fällan ska fånga suggor. Det är ju väl känt vad som händer när man skjuter på vildsvin i mörker; du kan knappast avgöra i ett mörkt område utan snö på backen – som det ju sällan finns i Syd- och Mellansverige – vad det är för djur du skjuter. Ändå skjuts det vildsvin på det här sättet.

Henrik Barnekow på Jägareförbundet anser att vildsvinsfällan kräver ett bete och att det i sin tur skapar problem:
– Det innebär att små marker knappast kan använda fällan utan att bryta mot gällande lagstiftning kring lockande av vilt.

Pierre Kjellin

pierre@skogsaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på skogsaktuellt.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

Kommentarerna granskas innan publicering, vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar måste uppge namn samt en korrekt e-postadress. Signaturen publiceras på hemsidan och i tidningen.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Skogsaktuellts tryckta upplaga.

Skriv SA i rutan

Kommentarer till nyheten

Signaturen okarlgren skrev 2012-11-24 18:47

Hej, jag tycker att fällan borde vara betydligt längre, åtminstone dubbla längden, möjligen två delar ihopmonteringsbara på enkelt sätt. sen måste man enligt min åsikt , ha en lucka ex i sidan där man kan ansluta en sidobur som är bärbar , så att man i lugn o ro kan avliva en gris åt gången utan att skrämma livet ur övriga, samt ej behöva skjuta sönder fällan . anta du får in en sugga o nio kultingar , hur tar du död på dem på ett humant o anständigt vis? skjuter mitt i högen? i mörkret ? var ifrån då?nej en tillkopplingsbar del med spjälor(som man förr hade då man transporterade grisar)så du ser vad du gör. det gör inget om inte största grisen går in, den kan du väl avliva i fällan. Jag anser det helt förkastligt att sätta in en pipa o skjuta inne i fällan om där finns mera än ett djur. vilken resonans ljudmässigt.? Förresten om man skall avliva ex ett vildsvin I BUR, måste det vara klass ett vapen då eller kan andra vapen vara tillåtna.?

Anmäl detta inlägg.

Tipsa någon om denna artikel »

Varning för harpest

Denna sommar har ovanligt många döda harar upptäckts på olika håll i Norrbotten. Troligen är det harpest som är orsaken. Fler människor än normalt har drabbats av harpest i regionen.

KommenteraPublicerad 2015-08-05
Ett år efter skogsbranden i Västmanland Den 31 juli startade det som kom att bli den största skogsbranden i svensk modern tid. Efter två veckor när branden ansågs vara under kontroll hade ett område lika stort som 28 000 fotbollsplaner brunnit upp. En man omkom och skog för hundratals miljoner kronor brann upp. KommenteraPublicerad 2015-07-31 Deras svärd kapar avverkningskostnaderna Ett trekantigt svärd som ger färre kapsprickor och mindre risk för kedjeavhopp och stensågning. Denna produkt hoppas två unga innovatörer ska sitta på varje avverkningsaggregat i framtiden. KommenteraPublicerad 2015-07-30 Årets naturfotograf utsedd Naturvårdsverket har utsett Göran Ekström till årets naturfotograf 2014. Stipendiet delas ut för 24:e året och prissumman är 25 000 kronor. Stipendiaten får även möjlighet att ställa ut bilder på Naturhistoriska riksmuseet. KommenteraPublicerad 2015-07-28 Sampo aktuell med skotare Den finska tillverkaren Sampo Rosenlew har tidigare enbart erbjudit skogsentreprenörer skördare. På SkogsElmia lanserade tillverkaren sin första skotare FR28. KommenteraPublicerad 2015-07-27 Breddningsbar boggie med Boggieflex Jan Littorin från Skillereds Mekaniska har uppfunnit Boggieflex, en produkt som gör att man kan ändra lastbredden på sin befintliga skogsvagn från yttermått 1,8 till 2,7 meter. KommenteraPublicerad 2015-07-27 Ställ krav för att minska markskador Rätt planering gör att körskadorna minskar vid både avverkning och gallring. 
 – Ställ krav på entreprenören, tipsar Vegard Haanes, metodutvecklingsansvarig på Stora Enso Skog.
KommenteraPublicerad 2015-07-24
Pristagare med vatten som hjärtefråga Det där med vatten kom smygande allt eftersom i Camilla Logarns skogsägande. Nu är det hennes stora passion – och för detta har hon fått priset Guldyxan 2015. KommenteraPublicerad 2015-07-23 Bättre återväxt när fler markbereder Det blir allt vanligare att markbereda före återplantering. I dag görs det vid 95 procent av alla skogsföryngringar.
 – Man tjänar snart in på tillväxten det markberedningen kostar, hävdar skogsägaren Bogg Bengt Andersson.
KommenteraPublicerad 2015-07-22
Effektivt arbete med ny skogsvagn FTG Forest har lanserat två nya skogsvagnar som gör arbetet i skogen både enkelt och effektivt. KommenteraPublicerad 2015-07-21 Färre körskador med digitala kartor Om man vet vart olika vattendrag går är det lättare att undvika körskador. Anneli Ågren, på Future Forests vid SLU har tilldelats 4,5 miljoner från Vinnova för att ta fram digitala kartor där vattnets väg syns mycket tydligare. KommenteraPublicerad 2015-07-20 ”Vatten är ett farligt gift, vilket omger Visby stift” Debatt. Så skaldade Falstaff Fakir 1894. Sen dess har Östersjöns vatten stadigt blivit allt mer hälsovådligt. Tillförseln av fosfor från toaletternas avloppsvatten och därav orsakad övergödning har minskat kraftigt sen 1960-talet men utsläppen av mediciner och hushållskemikalier ökar kontinuerligt, trots alltmer avancerade processer. Många av kemikalierna vi dagligen använder bryts inte ned i reningsverken utan följer med det behandlade avloppsvattnet ut i våra vattendrag med allvarliga effekter såsom att orsaka tvekönade fiskar. KommenteraPublicerad 2015-07-17 Interaktiva glasögon Med händerna fria och skogsbruksplanens information bokstavligt talat mitt framför ögonen. Så ser Penny AB och Sydved framtidens skogsägare i arbete. KommenteraPublicerad 2015-07-16 Ökad efterfrågan på limträ Alla kurvor pekar uppåt för Moelven Töreboda AB som omsätter 280 miljoner och har 115 anställda. KommenteraPublicerad 2015-07-15 Smartare system ger jämn ved Den nya vedmaskinen Japa 435 har utrustats med ett smartare klyvsystem och mer intelligens för att hjälpa professionella användare att ta fram högklassig och skräpfri ved.
 – Intresset har varit väldigt stort, det här är något nytt som sparar både tid och sliter mindre på kroppen, säger Robert Forsberg, Nordfarm.
KommenteraPublicerad 2015-07-14
Vi reder ut begreppen Privilegiebrev, urminneshävd och häradsrätt är tre begrepp som ofta förekommer i vattenrättsliga ärenden. Men vad betyder begreppen?  KommenteraPublicerad 2015-07-13 Mellanskog höjer timmerpriserna Mellanskog höjer timmerpriserna i stora delar av sitt verksamhetsområde. KommenteraPublicerad 2015-07-10 Åtgärder i vatten kan kräva tillstånd Ska du rensa i ett dike eller anlägga en vägtrumma så kan du behöva lämna in en anmälan till länsstyrelsen eller ansöka om tillstånd hos Mark- och miljödomstolen. Då ägnar du dig nämligen åt vattenverksamhet. KommenteraPublicerad 2015-07-09 Konsten att kratta manegen Jag håller nu på att packa för att resa till politikerveckan i Almedalen eller PR-veckan i Almedalen. Detta mecka för alla som vill pådyvla någon annan sin historia. Hela spektaklet är en enda stor megafon där de som smartast repeterar sitt budskap sedermera blir vinnare i riksdagens plenum. Jag gillar detta gladiatorspel, men tvingas erkänna att det är motvind för många av mina ståndpunkter, vilka delvis är grundade i mitt värv som brukare av skog och jord. KommenteraPublicerad 2015-07-08 Om du tycker det blir dyrt… Krönika. Den som studerar begreppet marknadsföring kommer ganska snart till synpunkten att det är bra för ett företag, en myndighet, en förening, eller vad det nu kan vara att ha en berättelse. Kunderna vill ha en story och den egna personalen mår bra av att jobba hos någon som har en berättelse om verksamheten eller företaget. KommenteraPublicerad 2015-07-06 Smidiga maskiner från Småland Terri är lätta, små och smidiga skogsmaskiner.  Sedan 2009 tillverkas de i Älmhult.
 – De är särskilt lämpade vid gallringsarbeten och när man vill undvika markskador, säger Hans Johansson vid Terri i Älmhult.
KommenteraPublicerad 2015-07-03
Bränslestöd för jobb i brandhärjade Västmanland I vårbudgeten avsattes 700 000 kronor till ett bränslestöd för de som kört skogsmaskiner i den brandhärjade skogen i Västmanland. Nu har man tagit beslut i regeringen som möjliggör en utbetalning av pengarna. KommenteraPublicerad 2015-07-02 Riksbanken överraskar, sänker räntan igen

Riksbanken överraskar marknadens aktörer genom att sänka reporäntan med 0,1 procentenheter till -0,35.

KommenteraPublicerad 2015-07-02
”Det måste nu bli mer verkstad än debatt i viltförvaltningen” LRF ställer sig positiva till Naturvårdsverkets vision och strategi för att utveckla jakt- och viltområdet i Sverige. Nu vill man se handling i denna fråga, som berör många på landsbygden. KommenteraPublicerad 2015-07-01 Ny strategi för den svenska viltförvaltningen Naturvårdsverket har nu presenterat en ny strategi och vision för den svenska viltförvaltningen. Bland nyheterna finns exempelvis föreslagna åtgärder för att hantera viltskador inom de areella näringar. KommenteraPublicerad 2015-07-01 ”Det coola med skogen är bruket av den” Att det skulle bli ett jobb som hade med skog att göra visste hon redan vid tio års ålder. Men att det skulle bli på just SMF Skogsentreprenörerna och att hon skulle ha rollen som vd stod inte klart förrän i november förra året. Möt Anna Furness. KommenteraPublicerad 2015-06-29 Klimatförändringar ställer krav Krönika. Det är den nittonde mars. Inne efter dagens andra djurtillsyn badar jag i svett. Via datorn kontrollerar jag väderstationen, som bekräftar att det är årets varmaste dag än så länge, med temperaturer nära tretton grader, trots att det är mulet ute.
Tjälen har bara varit i backen några enskilda dagar i vinter. Den första fästingen plockade jag från en av gårdskatterna för en vecka sedan. I går kväll såg jag årets första mördarsnigel i pannlampans sken vid promenaden till soptunnan.
KommenteraPublicerad 2015-06-29
Papper återvinns i skogsrikets hjärta På Klorberg i Dalarna reser sig en väldig fabriksbyggnad i glada färger. Mitt i skogen återvinns här papper och blir till byggisolering. KommenteraPublicerad 2015-06-25 Drivarprototyp studeras av Skogforsk

Sedan förra våren testas en prototyp av en drivare, Komatsu X19, i svenska skogar. Maskintypen spås ta en större plats på marknaden i framtiden. 

KommenteraPublicerad 2015-06-23
1,5 miljoner hektar behöver skydd enligt Romson

I en interpellationsdebatt i riksdagen i dag hävdar miljöminister Åsa Romson att ytterligare 1,3-1,5 miljoner hektar produktiv skogsmark behöver formellt skydd.

KommenteraPublicerad 2015-06-22
Fler nyheter i nyhetsarkviet »