Nyhet från Skogsaktuellt 2008-04-24

Omstridd vildsvinsfälla

Före detta länsjaktvårdaren Evald Hellgren har konstruerat landets första godkända levandefångstfälla för vildsvin. Men Jägareförbundet tycker inte om fällan.

Den nyutvecklade vildsvinsfällan "Sinkabirum Kombi" kan låsas både framtill och baktill. Foto: Evald Hellgren

Evald Hellgren i Skellefteå har tidigare arbetat som länsjaktvårdare hos Jägareförbundet i över 30 år. Nyligen började han sälja sin egenkonstruerade fälla ”Sinkabirum” via internet. Den är en betesgillrad fälla som använder en lite annorlunda teknik, hävdar Evald Hellgren:

– Den har en avbalanserad fallucka som kan låsas på två ställen. Den är hittills den enda fälla som Naturvårdsverket har typgodkänt för vildsvinsfångst, tillägger han.

Efterfrågan på vildsvinsfällan är god, hävdar Evald Hellgren:

– Jag har levererat och sålt fällor för allt vad jag hunnit och jag har två månaders leveranstid.

Jägareförbundet kritiskt

Efter att Evald Hellgrens vildsvinsfälla typgodkändes har Jägareförbundet varit kritiskt.
”Mitt största skäl till att vara tveksam är att fällan inte är selektiv. Det kan gå in en sugga. Då hamnar kultingarna utanför”, sade Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Henrik Barnekow till tidningen Svensk Jakt nyligen. Han menade också att det kan vara svårt att se om vildsvinssuggan har dragna spenar eller inte i Evald Hellgrens fälla och att den kan leda till att många suggor felskjuts.

– Henrik Barnekow verkar ju inte ens veta hur min fälla fungerar. Alla fällor som du ska fånga vildsvin i är mycket enkla att hägna in. Du kan ha en grind där du släpper in vissa storlekar på djur. På den här fällan har jag dessutom gjort så att man kan sätta en grind i själva ingången.

Dessutom är det suggor med kultingar som är de mest försiktiga vildsvinen och därför svårare att lura in i en fälla, menar Evald Hellgren.

Kritisk till jaktmetoder

– Det är ju intressant att man är så oroad över att den här fällan ska fånga suggor. Det är ju väl känt vad som händer när man skjuter på vildsvin i mörker; du kan knappast avgöra i ett mörkt område utan snö på backen – som det ju sällan finns i Syd- och Mellansverige – vad det är för djur du skjuter. Ändå skjuts det vildsvin på det här sättet.

Henrik Barnekow på Jägareförbundet anser att vildsvinsfällan kräver ett bete och att det i sin tur skapar problem:
– Det innebär att små marker knappast kan använda fällan utan att bryta mot gällande lagstiftning kring lockande av vilt.

Pierre Kjellin

pierre@skogsaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på skogsaktuellt.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

Kommentarerna granskas innan publicering, vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar måste uppge namn samt en korrekt e-postadress. Signaturen publiceras på hemsidan och i tidningen.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Skogsaktuellts tryckta upplaga.

Skriv SA i rutan

Kommentarer till nyheten

Signaturen okarlgren skrev 2012-11-24 18:47

Hej, jag tycker att fällan borde vara betydligt längre, åtminstone dubbla längden, möjligen två delar ihopmonteringsbara på enkelt sätt. sen måste man enligt min åsikt , ha en lucka ex i sidan där man kan ansluta en sidobur som är bärbar , så att man i lugn o ro kan avliva en gris åt gången utan att skrämma livet ur övriga, samt ej behöva skjuta sönder fällan . anta du får in en sugga o nio kultingar , hur tar du död på dem på ett humant o anständigt vis? skjuter mitt i högen? i mörkret ? var ifrån då?nej en tillkopplingsbar del med spjälor(som man förr hade då man transporterade grisar)så du ser vad du gör. det gör inget om inte största grisen går in, den kan du väl avliva i fällan. Jag anser det helt förkastligt att sätta in en pipa o skjuta inne i fällan om där finns mera än ett djur. vilken resonans ljudmässigt.? Förresten om man skall avliva ex ett vildsvin I BUR, måste det vara klass ett vapen då eller kan andra vapen vara tillåtna.?

Anmäl detta inlägg.

Tipsa någon om denna artikel »

Fler lämnade hänsynsträd och ökad mängd död ved I dag publicerar Skogsstyrelsen resultat från uppföljningar av miljöhänsyn vid slutavverkning. KommenteraPublicerad 2015-04-20 Lyssna till Theodor Kallifatides tankar om skog.

Under Skogsnäringsveckan höll Theodor Kallifatides en tankevärld sejour om människor, skog och natur på temat, ”Vi lever i ett välsignat land”. För de flesta är Kallifatides känd som stor tänkare och författare.

KommenteraPublicerad 2015-04-20
”Det är inte speciellt krångligt” 7 000 privata skogsägare använder sig av PC Skogs digitala skogsbruksplan. En av dem är Hans Dahlström.
– Jag avsätter ungefär någon timme om året, mer behövs inte, säger han.
KommenteraPublicerad 2015-04-20
Nya skatteregler förändrar skogsbruket? Krönika. Nästa år är det tänkt att skattereglerna för enskild firma ska ändras, eller som utredningen med det byråkratiska namnet ”Förenklade skatteregler för enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag” kallar det: förenklas. I praktiken kan detta istället innebära skattehöjningar, speciellt för branscher i behov av långa periodiseringar som skogsbruk. KommenteraPublicerad 2015-04-17 Segerstéen avgår, Lena Ek föreslås som efterträdare Christer Segerstéen avgår som ordförande för Södra Skogsägarna. Som ersättare föreslår valberedningen förra miljöministern Lena Ek. KommenteraPublicerad 2015-04-16 Vimek - omsättningsrekord

Sen tidigare har Vimek varit etablerade i USA och Kanada men nu kommer de även etablera sig i Brasilien.

KommenteraPublicerad 2015-04-15
Håll koll på skador i din skog med webbtjänst från SLU I dagarna lanserar SLU en ny version av tjänsten Skogsskada. I verktyget kan man på ett snabbt och enkelt sätt lära sig om skador på skog, och man kan dessutom rapportera in skogsskador. KommenteraPublicerad 2015-04-15 Låg ränta bra tillfälle att amortera För första gången har vi minusränta i Sverige. Men vad innebär det egentligen och hur påverkar det dig som skogsägare? KommenteraPublicerad 2015-04-15 I dag inleds årets Skogsnäringsvecka I dag invigs årets Skogsnäringsvecka, som kommer att innehålla föredrag av politiker, branschpersonligheter och andra för skogen relevanta personer. Invigningsdagen kan följas direkt på SVTplay. KommenteraPublicerad 2015-04-14 Minskade körskador med militär teknologi I ett forskningsprojekt på Skogforsk utvärderas en ny typ av banddriven skotare med militärt ursprung som ska kunna minska körskador, öka produktiviteten och förbättra förarens arbetsmiljö. KommenteraPublicerad 2015-04-13 Från enkel kran till toppmodern storskördare I serien "På besök hos" är det nu dags för en rundtur i Rottnes fabrik där produkter som Börjekranen och Rottne Blondin sett dagens ljus. KommenteraPublicerad 2015-04-13 Snart öppnar brandområdet för allmänheten Det har sedan det brann i Västmanland i somras varit förbjudet att vistas i det brandhärjade området. Förbudet kommer dock antagligen att hävas efter vårflod och tjällossning, detta rapporterar SR:s Dalanytt. KommenteraPublicerad 2015-04-09 Trä kan ersätta olja i kolfiber Kolfiber används i dag som ersättning för stål i exempelvis elbilar, flyg och vindkraftverk. Men materialet är dyrt och tillverkas av miljöbelastande olja. Svensk forskning visar att trä kan ersätta olja i kolfiber. KommenteraPublicerad 2015-04-09 Stor potential för skogsbaserad elproduktion Biokraft, eller el baserad på biobränslen, har stor potential att utvecklas i Sverige. Detta hävdar Svenska Bioenergiföreningen, och med anledning av detta så har ett samarbete med universitet och näringsliv inletts för att bistå energikommissionen med kunskap och slutsatser. KommenteraPublicerad 2015-04-08 Skador på forn- och kulturlämningar kan minskas Skogsstyrelsen kan efter ett års åtgärder i Norr- och Västerbotten se att det går att minska skadorna på kända forn- och kulturlämningar vid skogsbruk. KommenteraPublicerad 2015-04-07 Lägsta internationella timmerpriserna på två år I en marknadsöversikt från Wood Resources International rapporteras att timmerpriserna globalt är på den lägsta nivån på två år, dock med stora regionala variationer. KommenteraPublicerad 2015-04-07 Svensk skogsindustri har halkat efter

Tas digitaliseringsutvecklingen på allvar av skogsbolagen? När jämförelsen görs med andra branscher som sysslar med "Business-to-business" visar det sig att skogsindustrins mognad är eftersatt. Det verkar dock bli bättre på sikt.

KommenteraPublicerad 2015-04-07
Viktigt att kontrollera allt innan köp Det gäller att tänka ­igenom allt, både en och två gånger, när man ska köpa en skogsfastighet. Det finns nämligen många osäkerhetsfaktorer att ta hänsyn till. Vi lät två experter tipsa om vad man inte ska missa att kontrollera. KommenteraPublicerad 2015-04-07 Mottagarna av årets Guldkvistar klara Vid invigningen av årets skogsnäringsvecka så kommer H.K.H. Prins Carl Philip att å Föreningen Skogens vägnar dela ut Greve Carl Bernadottes Skogspris, och dessutom så kommer hela tre stycken Guldkvistar att delas ut. KommenteraPublicerad 2015-04-02 Varför ska vi värna jordens skogar och det som finns i dem? Debatt. För vår egen skull, förstås. Av ren självbevarelsedrift. Både vi som lever nu och våra framtida ättlingar kommer att vilja ha virke och ren luft, men också arbetstill­fällen, rekreationsområden, jaktmarker och mycket annat. Och vem vet – långt inne i någon regnskog kanske en ännu oupptäckt växt ruvar på lösningen till cancerns gåta?
Vi måste naturligtvis vara beredda på att framtida generationers behov kan vara rätt annorlunda än våra egna. De ekskogar som en gång planterades för att säkerställa att flottan hade virke till krigsfartyg behövdes inte för detta ändamål när produkten väl var leveransklar. Jämfört med många andra saker i vårt samhälle har skogen ett långt tidsperspektiv.
KommenteraPublicerad 2015-04-02
Pelletsproduktionen ökar i Sverige Samtidigt som den inhemska konsumtionen av pellets minskar, så ökar produktionen i Sverige. Eftersom den minskade produktionen främst drabbar importerad pellets så ökar den svenska självförsörjandegraden som en följd av denna utveckling. KommenteraPublicerad 2015-04-01 LEDARE: Plandemokrati Inte nog med att vi haft en planekonomisk åskådning på skogsbranschen under lång tid där inriktningen handlat om rikes bästa, nu smyger det sig in en snedvriden demokrati också! Vi rör oss i skogen mot något som jag kallar plandemokrati!  
Med planekonomi menar jag ett system där staten styr ekonomin vilken bygger på att man ofrivilligt ska lyda administrativa och politiska regler så att samhället utvecklas åt ”rätt” håll, inte nödvändigtvis gynnas medborgarna samtidigt. Exempel: du måste avverka i syfte att försörja industrin och gynna exporten. Detta system har vi haft länge.
KommenteraPublicerad 2015-03-31
Setra investerar i både Malå och Färila Under 2015 så investerar Setra i sina två sågverk i Färila och Malå. Målet med investeringarna är att stärka sågverkens konkurrenskraft. KommenteraPublicerad 2015-03-31 Pengar till samebyarna för att minskade skador

Länsstyrelsen Västerbotten har fördelat 876 000 kronor som Naturvårdsverket avsatt för att minska barmarksskador i fjällmiljön. Pengarna går till samebyar och ska begränsa skador från renskötselns terrängkörning.

KommenteraPublicerad 2015-03-31
Skogsindustrins omställning lönsam Skogsindustri- och kemiföretags ekonomi har stärkts särskilt mycket sedan i höstas, och förbättringen väntas fortsätta under det närmaste halvåret. Detta framgår av Sveriges Ingenjörers nya konjunkturrapport.  KommenteraPublicerad 2015-03-30 Svenskt företag etablerar sig i Brasilien Svenska maskinföretaget Cranab Group, som består av Cranab, Slagkraft, Vimek och Bracke Forest, etablerar ett delägt dotterbolag i Brasilien. Bolaget kommer att gå under namnet Cranab Fassi do Brasil. KommenteraPublicerad 2015-03-30 Södra utvecklar skogsbränslehanteringen Södra övergår till mer skonsamma metoder vid skogsbränslehantering. Detta bland annat för att minska risken för markskador i skogen. Som ett led i denna utveckling görs nu en upphandling av entreprenörer just för hantering av skogsbränsle. KommenteraPublicerad 2015-03-27 Seminarium om landsbygdens tillväxt För att landsbygden ska leva behövs företagare, infrastruktur och service. Hur det ser ut i dag och vilka möjligheter och utmaningar som landsbygdens står inför diskuterades på seminariet. KommenteraPublicerad 2015-03-27 Ökad klyvkraft till Palax vedprocessorer Om kapaciteten i klyvningen ökar så ökar också produktiviteten i hela vedhanteringen. På MaskinExpo, den 28-30 maj, kommer Närlant att visa upp Powerspeeeds klyvcylindrar och hur de kan förbättra just kapaciteten i klyvningen. KommenteraPublicerad 2015-03-27 430 miljoner till skydd av natur I vårbudgeten satsar regeringen 430 miljoner på skydd och skötsel av värdefull natur. Bakgrunden till satsningen är att många markägare står utan ersättning för mark de äger men inte längre får bruka. KommenteraPublicerad 2015-03-26 Fler nyheter i nyhetsarkviet »

Läsarbilder

Daniel Torberger sköt denna älg den 12 oktober i Skultuna. Med på bilden är älghunden Ronja, 3 år. Foto: Finn Torberger