Nyhet från Skogsaktuellt 2008-04-24

Omstridd vildsvinsfälla

Före detta länsjaktvårdaren Evald Hellgren har konstruerat landets första godkända levandefångstfälla för vildsvin. Men Jägareförbundet tycker inte om fällan.

Den nyutvecklade vildsvinsfällan "Sinkabirum Kombi" kan låsas både framtill och baktill. Foto: Evald Hellgren

Evald Hellgren i Skellefteå har tidigare arbetat som länsjaktvårdare hos Jägareförbundet i över 30 år. Nyligen började han sälja sin egenkonstruerade fälla ”Sinkabirum” via internet. Den är en betesgillrad fälla som använder en lite annorlunda teknik, hävdar Evald Hellgren:

– Den har en avbalanserad fallucka som kan låsas på två ställen. Den är hittills den enda fälla som Naturvårdsverket har typgodkänt för vildsvinsfångst, tillägger han.

Efterfrågan på vildsvinsfällan är god, hävdar Evald Hellgren:

– Jag har levererat och sålt fällor för allt vad jag hunnit och jag har två månaders leveranstid.

Jägareförbundet kritiskt

Efter att Evald Hellgrens vildsvinsfälla typgodkändes har Jägareförbundet varit kritiskt.
”Mitt största skäl till att vara tveksam är att fällan inte är selektiv. Det kan gå in en sugga. Då hamnar kultingarna utanför”, sade Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Henrik Barnekow till tidningen Svensk Jakt nyligen. Han menade också att det kan vara svårt att se om vildsvinssuggan har dragna spenar eller inte i Evald Hellgrens fälla och att den kan leda till att många suggor felskjuts.

– Henrik Barnekow verkar ju inte ens veta hur min fälla fungerar. Alla fällor som du ska fånga vildsvin i är mycket enkla att hägna in. Du kan ha en grind där du släpper in vissa storlekar på djur. På den här fällan har jag dessutom gjort så att man kan sätta en grind i själva ingången.

Dessutom är det suggor med kultingar som är de mest försiktiga vildsvinen och därför svårare att lura in i en fälla, menar Evald Hellgren.

Kritisk till jaktmetoder

– Det är ju intressant att man är så oroad över att den här fällan ska fånga suggor. Det är ju väl känt vad som händer när man skjuter på vildsvin i mörker; du kan knappast avgöra i ett mörkt område utan snö på backen – som det ju sällan finns i Syd- och Mellansverige – vad det är för djur du skjuter. Ändå skjuts det vildsvin på det här sättet.

Henrik Barnekow på Jägareförbundet anser att vildsvinsfällan kräver ett bete och att det i sin tur skapar problem:
– Det innebär att små marker knappast kan använda fällan utan att bryta mot gällande lagstiftning kring lockande av vilt.

Pierre Kjellin

pierre@skogsaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på skogsaktuellt.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

Kommentarerna granskas innan publicering, vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar måste uppge namn samt en korrekt e-postadress. Signaturen publiceras på hemsidan och i tidningen.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Skogsaktuellts tryckta upplaga.

Skriv SA i rutan

Kommentarer till nyheten

Signaturen okarlgren skrev 2012-11-24 18:47

Hej, jag tycker att fällan borde vara betydligt längre, åtminstone dubbla längden, möjligen två delar ihopmonteringsbara på enkelt sätt. sen måste man enligt min åsikt , ha en lucka ex i sidan där man kan ansluta en sidobur som är bärbar , så att man i lugn o ro kan avliva en gris åt gången utan att skrämma livet ur övriga, samt ej behöva skjuta sönder fällan . anta du får in en sugga o nio kultingar , hur tar du död på dem på ett humant o anständigt vis? skjuter mitt i högen? i mörkret ? var ifrån då?nej en tillkopplingsbar del med spjälor(som man förr hade då man transporterade grisar)så du ser vad du gör. det gör inget om inte största grisen går in, den kan du väl avliva i fällan. Jag anser det helt förkastligt att sätta in en pipa o skjuta inne i fällan om där finns mera än ett djur. vilken resonans ljudmässigt.? Förresten om man skall avliva ex ett vildsvin I BUR, måste det vara klass ett vapen då eller kan andra vapen vara tillåtna.?

Anmäl detta inlägg.

Tipsa någon om denna artikel »

Om du tycker det blir dyrt… Krönika. Den som studerar begreppet marknadsföring kommer ganska snart till synpunkten att det är bra för ett företag, en myndighet, en förening, eller vad det nu kan vara att ha en berättelse. Kunderna vill ha en story och den egna personalen mår bra av att jobba hos någon som har en berättelse om verksamheten eller företaget. KommenteraPublicerad 2015-07-06 Smidiga maskiner från Småland Terri är lätta, små och smidiga skogsmaskiner.  Sedan 2009 tillverkas de i Älmhult.
 – De är särskilt lämpade vid gallringsarbeten och när man vill undvika markskador, säger Hans Johansson vid Terri i Älmhult.
KommenteraPublicerad 2015-07-03
Bränslestöd för jobb i brandhärjade Västmanland I vårbudgeten avsattes 700 000 kronor till ett bränslestöd för de som kört skogsmaskiner i den brandhärjade skogen i Västmanland. Nu har man tagit beslut i regeringen som möjliggör en utbetalning av pengarna. KommenteraPublicerad 2015-07-02 Riksbanken överraskar, sänker räntan igen

Riksbanken överraskar marknadens aktörer genom att sänka reporäntan med 0,1 procentenheter till -0,35.

KommenteraPublicerad 2015-07-02
”Det måste nu bli mer verkstad än debatt i viltförvaltningen” LRF ställer sig positiva till Naturvårdsverkets vision och strategi för att utveckla jakt- och viltområdet i Sverige. Nu vill man se handling i denna fråga, som berör många på landsbygden. KommenteraPublicerad 2015-07-01 Ny strategi för den svenska viltförvaltningen Naturvårdsverket har nu presenterat en ny strategi och vision för den svenska viltförvaltningen. Bland nyheterna finns exempelvis föreslagna åtgärder för att hantera viltskador inom de areella näringar. KommenteraPublicerad 2015-07-01 ”Det coola med skogen är bruket av den” Att det skulle bli ett jobb som hade med skog att göra visste hon redan vid tio års ålder. Men att det skulle bli på just SMF Skogsentreprenörerna och att hon skulle ha rollen som vd stod inte klart förrän i november förra året. Möt Anna Furness. KommenteraPublicerad 2015-06-29 Klimatförändringar ställer krav Krönika. Det är den nittonde mars. Inne efter dagens andra djurtillsyn badar jag i svett. Via datorn kontrollerar jag väderstationen, som bekräftar att det är årets varmaste dag än så länge, med temperaturer nära tretton grader, trots att det är mulet ute.
Tjälen har bara varit i backen några enskilda dagar i vinter. Den första fästingen plockade jag från en av gårdskatterna för en vecka sedan. I går kväll såg jag årets första mördarsnigel i pannlampans sken vid promenaden till soptunnan.
KommenteraPublicerad 2015-06-29
Papper återvinns i skogsrikets hjärta På Klorberg i Dalarna reser sig en väldig fabriksbyggnad i glada färger. Mitt i skogen återvinns här papper och blir till byggisolering. KommenteraPublicerad 2015-06-25 Drivarprototyp studeras av Skogforsk

Sedan förra våren testas en prototyp av en drivare, Komatsu X19, i svenska skogar. Maskintypen spås ta en större plats på marknaden i framtiden. 

KommenteraPublicerad 2015-06-23
1,5 miljoner hektar behöver skydd enligt Romson

I en interpellationsdebatt i riksdagen i dag hävdar miljöminister Åsa Romson att ytterligare 1,3-1,5 miljoner hektar produktiv skogsmark behöver formellt skydd.

KommenteraPublicerad 2015-06-22
Ny grip ska ge effektivare skotning I höstas presenterades sortimentsgripen. En ny skotargrip som kan hantera två sortiment på samma gång. Bakom innovationen står Peter Larsson vid Helsinge skog innovation och han har stora förhoppningar på den nya gripen. KommenteraPublicerad 2015-06-22 Minskad avverkningsareal

Den anmälda avverkningsarealen minskade med 19 procent i maj 2015 jämfört med motsvarande månad 2014.

KommenteraPublicerad 2015-06-18
Fler unga skogsägare utan lån En tredjedel av de svenska skogsägarna under 40 är skuldfria. Detta är en stor förändring jämfört med tidigare då siffran varit runt 10-procentstrecket. KommenteraPublicerad 2015-06-17 Mellanskog höjer timmerpriserna

Mellanskog höjer timmerpriserna i stora delar av sitt verksamhetsområde. Priserna för tall- och grantimmer höjs med 25 kr/m3to för sortiment med 18 cm toppdiameter och grövre.

KommenteraPublicerad 2015-06-16
Naturskyddsföreningen stoppar avverkningar

– Vi ser oss själva som ett komplement till Skogsstyrelsen, säger Love Eriksen från Naturskyddsföreningen i Kronoberg. Där har de tagit till en ny taktik för att stoppa avverkningar. Genom att besöka områden som avverkningsanmälts och söka efter skyddsvärda arter och biotoper så hoppas man kunna stoppa avverkningar av tidigare okända nyckelbiotoper, detta rapporterar SR Kronoberg.

KommenteraPublicerad 2015-06-16
Fortsatt allvarliga skador på ungskog

En första analys av skadeinventeringen som genomförs i hälften av landets alla älgförvaltningsområden visar på fortsatta problem med skador orsakade av älg, rådjur, kron- och dovhjort.

KommenteraPublicerad 2015-06-15
Skogsråvaran kan ersätta fossila bränslen

Ja, det hävdar Stora Ensos VD Karl-Henrik Sundström i en intervju med tidningen Ny Teknik. Han säger sig också vilja förändra en del av företaget till ett ”biokemiföretag”.

KommenteraPublicerad 2015-06-15
Nationell organisation för poppel- och salixintressenter har bildats

Från och med i år så är det möjligt att söka medlemskap i den Nationella Poppelkommissionen.

KommenteraPublicerad 2015-06-15
Bensin på skogsavfall

Redan 2011 lanserade Preem diesel gjord på restprodukter från tallolja, en biprodukt från skogsindustrin. Nu blir de först i världen med kommersiell försäljning av bensin som har 10 procent inslag från skogen baserat på tallolja.

KommenteraPublicerad 2015-06-15
Lärdomar i spåren efter Gudrun Under 12 dramatiska timmar svepte stormen Gudrun år 2005 obarmhärtigt ned 150 miljoner träd i södra Sverige. I maj arrangerades en skogsexkursion till området Toftaholm för att överblicka situationen nu och se vilka lärdomar som kunnat göras. KommenteraPublicerad 2015-06-15 Kraftigt ökad export till Kina

Under inledningen av 2015 så har exporten av sågad vara från Sverige och Finland ökat kraftigt jämfört med samma period i fjol. Den svenska exporten ökade med hela 32 %. Detta rapporterar Wood Resources Quarterly.

KommenteraPublicerad 2015-06-14
DEBATT – Sopor hellre än svenskt skogsavfall? I mars månad på Lantbrukarnas Riksförbund i Mälardalens regionsförbundsstämma behandlade vi en motion om de smittorisker som hänger ihop med hantering av sopor som importeras till förbränning i svenska värmeverk. KommenteraPublicerad 2015-06-12 WebbTV - Klassning av virke

Jonas Hemmingsson från VMF berättar på SkogsElmia 2015 om VMF och klassning av timmer. Reportrar Stefan Ljungdahl och Mattias Malmgren, Skogsaktuellt.

KommenteraPublicerad 2015-06-11
Skogsnolia – en viktig mötesplats 11-13 juni är det dags för 2015 års upplaga av Skogsnolia i Umeå. Även detta år fortsätter man att vara en stor, men inte för stor, mässa som lockar till möten för branschfolket. KommenteraPublicerad 2015-06-11 5 saker du inte får missa på SkogsNolia KommenteraPublicerad 2015-06-11 WebbTV - Grävmaskiner på SkogsElmia

Jan-Erik Nilsson från Söderberg & Haak berättar om erfarenheterna av att visa grävmaskiner på Skogselmia 2015 samt ger oss en introduktion till JCB 86-C. Reportrar Stefan Ljungdahl och Mattias Malmgren, Skogsaktuellt. Boel Trulsson från Söderberg & Haak på andrakameran.

KommenteraPublicerad 2015-06-10
WebbTV - Trädfällning

Christer, Mikael och Mattias från Champs of Logging visar på SkogsElmia 2015 för Stefan Ljungdahl och Mattias Malmgren från Skogsaktuellt hur vindfälle mot kraftledning kan avlägsnas på säkert sätt.

KommenteraPublicerad 2015-06-10
Ponsse AB köper AN Maskinteknik i Norrbotten

Genom företagsköpet stärker Ponsse sin position i norra Sverige.

KommenteraPublicerad 2015-06-10
WebbTV - Farma på SkogsElmia

Vi samtalar med Farmas vd Peter Kastberg om SkogsElmia 2015 och den nya drivna huggarvagnen Farma T9 4WD. Reportrar Stefan Ljungdahl och Mattias Malmgren, Skogsaktuellt.

KommenteraPublicerad 2015-06-09
Fler nyheter i nyhetsarkviet »